Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

J. BEHÝL: Treba posilniť právomoci prezidenta

Na snímke kandidát na post prezidenta Slovenskej republiky Jozef Behýl počas tlačovej konferencie 27. augusta 2013 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Hlava štátu by mala podľa Behýla viac presadzovať vo vláde či parlamente to, čo si želajú občania.

Bratislava 21. januára (TASR) - Na Slovensku treba zmeniť a posilniť právomoci prezidenta. Vyhlásil to dnes prezidentský kandidát Jozef Behýl.

"V šiestej hlave Ústavy SR je prezident menovaný ako prvý, až následne je menovaná vláda. Ústava je základný zákon," zdôvodnil na dnešnej tlačovej konferencii.

Hlava štátu by mala podľa Behýla viac presadzovať vo vláde či parlamente to, čo si želajú občania. Prezident by napríklad mal mať možnosť presadiť, aby na Slovensku boli tri základné stranícke zoskupenia - pravica, ľavica a stred. "A ľudia nech sa rozhodnú. Prečo by prezident nemohol dať takýto návrh?" pýtal sa Behýl.

Prezident by mal podľa neho predniesť začiatkom roka správu o stave republiky, kde by hovoril napríklad o korupcii v spoločnosti. "Keď prezident prednesie takúto správu o stave republiky, dáva jasne pokyn, že to treba zmeniť a to okamžite," dodal. Dôležitú úlohu musí prezident zohrať aj v období, keď sa menia vlády. "Aby dal jasne najavo, že to, čo predchádzajúca vláda urobila dobre, treba zachovať, a čo pripravuje nová vláda vo svojom programe, treba rozvíjať a vyzve jedných aj druhých k vzájomnej pomoci," podčiarkol. V oblasti zahraničných vzťahov by mal mať prezident podľa Behýla právo presadzovať vo vláde a NR SR to, čo si želajú občania či investori.

Behýl chce ako kandidát hájiť národné záujmy, občianskej záujmy a zahranično-politické záujmy Slovenska. "To sú základné tri body, ktorých sa budem držať," podčiarkol. V otázke zahraničnej politiky, sa podľa Behýla netreba obracať len na Európsku úniu, ale na všetky svetové strany. "Keď máme mať jednotnú zahraničnú politiku, jednotnú finančnú, musíme mať aj jednotnú sociálnu politiku," povedal o svojom vzťahu k EÚ. Slovensko je podľa neho v súčasnosti pod vplyvom zahraničného kapitálu. "Tam niekde začína koniec suverenity. Musíme byť aj v rámci EÚ suverénnou krajinou," dodal.

Slovenskí veľvyslanci podľa prezidentského kandidáta veľakrát plnia úlohy, ktoré sú na objednávku zo zahraničia, USA alebo na objednávku súkromných spoločností.

Oficiálnymi kandidátmi na post prezidenta SR sú premiér Robert Fico (Smer-SD), manažér a filantrop Andrej Kiska, expredseda KDH Ján Čarnogurský, šéf klubu KDH Pavol Hrušovský (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS), poslanec NR SR za SaS Peter Osuský, Jozef Behýl, expolitik Milan Kňažko, nezaradený poslanec NR SR Radoslav Procházka, nominant SMK Gyula Bárdos, Milan Melník, kardiológ Viliam Fischer, Stanislav Martinčko, kandidát KSS Ján Jurišta, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko a poslankyňa NR SR Helena Mezenská z OĽaNO.