Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

J. BERÉNYI: Myslím si, že na tých päť percent v súčasnosti máme

Na snímke predseda strany Strany maďarskej komunity (SMK) József Berényi Foto: TASR/Michal Svítok

Strana maďarskej komunity (SMK) predstavila dnes v Komárne svoj volebný program.

Komárno 12. januára (TASR) – Strana maďarskej komunity (SMK) predstavila dnes v Komárne svoj volebný program. Ako uviedol jej predseda József Berényi, reaguje tak na aktuálne výzvy.

"Programové vyhlásenie sme postavili na štyroch pilieroch. Prvý sa zaoberá budúcnosťou Európskej únie i Slovenska. Nie sú to len politické otázky, ale aj morálne. Druhý pilier predstavuje hospodársky rozvoj a zdravotníctvo. Nasleduje regionálna politika, vyrovnávanie rozdielov a využitie európskych fondov. Štvrtý pilier, najdôležitejší, je zameraný na postavenie a posilnenie národnostných menšín," priblížil predseda SMK s tým, že tento pilier obsahuje aj dávnejšie schválené dokumenty ako napríklad koncepciu zachovania menšinovej identity na Slovensku, so špeciálnym zreteľom na maďarskú menšinu.

Podľa jeho ďalších slov sa za posledné štyri roky najväčším problémom na Slovensku stala korupcia. "Preto v nastávajúcom období sa výraznejšie budeme zaoberať týmto negatívnym javom. Chceme schránkové firmy vylúčiť z hospodárskych súťaží. Sme tiež zástancami toho, aby majetkové priznania politikov boli transparentnejšie," vysvetlil Berényi. Podľa jeho ďalších slov SMK má návrh na podporu rodín, hlavne viacčlenných, v rámci daňovej politiky. Poukázal na to, že členská základňa strany sa skladá hlavne z konzervatívnych členov a preto ponímanie rodín naďalej chápu ako zväzok muža a ženy, čo vyplýva aj programového vyhlásenia.

Dôležitý priestor venuje strana aj migračnej politike. "Nekontrolovateľný prílev utečencov je zlým javom, chceme obmedziť príchod takéhoto množstva cudzincov, pretože tento trend prináša veľké riziká," konštatoval. Berényi zdôraznil, že úbytok 110.000 Maďarov na Slovensku je tiež významnou výzvou pre SMK. "Máme najobsiahlejší program v tejto oblasti. Dozrela doba, aby na Slovensku prebiehala diskusia, ako by si vedela menšina i väčšina predstaviť menšinové samosprávy," podčiarkol.

Berényi zhodnotil aj súčasnú situáciu v strane. "Strana maďarskej komunity otvorila svoje brány, máme najotvorenejšiu kandidátku z doterajších volieb od roku 1998. Objavujú sa mená mladých ľudí, ktorí ukázali, že sú významnými aktivistami pre dvojjazyčnosť južného Slovenska. V prvej desiatke sme len štyria, ktorí sme už boli v parlamente, resp. vo vláde, v druhej desiatke sú noví ľudia," zdôraznil s tým, že základným cieľom SMK je vrátiť sa do slovenského zákonodarstva. "Myslím si, že na tých päť percent v súčasnosti máme," uzavrel.

Parlamentné voľby budú v sobotu 5. marca. Pôjde v poradí o deviate parlamentné voľby od Nežnej revolúcie v roku 1989. Voliť bude môcť viac ako 4,4 milióna občanov. Hlasovať môžu všetci občania SR, ktorí majú v deň hlasovania najmenej 18 rokov.