Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

J. Berényi odstúpil z funkcie predsedu SMK

Na snímke József Berényi. Foto: SMK

Republikové predsedníctvo SMK sa tiež zhodlo, že maďarské strany sa majú o priazeň voličov uchádzať na spoločnej listine.

Bratislava 8. marca (TASR) - Predseda SMK József Berényi odstúpil z funkcie, dôvodom je, že SMK sa opäť nedostala do Národnej rady SR. Predsednícke činnosti preberá podľa stanov strany šéf Republikovej rady SMK László Szigeti. Ďalší členovia republikového predsedníctva v záujme stability a ďalšej plynulej činnosti zostávajú do volebného republikového kongresu vo svojej funkcii. Informoval o tom dnes tlačový odbor SMK.

Republikové predsedníctvo SMK sa tiež zhodlo, že maďarské strany sa majú o priazeň voličov uchádzať na spoločnej listine. SMK je pripravená rokovať. "V oblastiach obývaných aj Maďarmi bola volebná účasť nižšia, ako inde. Hlavný dôvod tohto javu vidí SMK v tom, že politika rozdeľovania spôsobuje u určitej časti voličov pasivitu. Odkaz je teda jasný. Voliči si chcú vybrať svojich poslancov z jednej spoločnej kandidátnej listiny. V záujme realizácie tohto odkazu je SMK pripravená posadiť sa za rokovací stôl s relevantnými partnermi," uviedol tlačový odbor.

Predsedníctvo sa ďalej dohodlo, že 2. apríla sa stretne Republiková rada SMK, ktorá bude analyzovať výsledky volieb a na základe návrhu predsedníctva rozhodne o všeobecných voľbách. Zísť sa má aj republiková konferencia (navrhovaný dátum je 11. jún). "Republikovej konferencii budú predchádzať miestne a okresné volebné zhromaždenia v apríli a v máji," informovala SMK.

Zároveň konštatuje, že parlamentné voľby vyvolali ťažkú situáciu. "Prítomnosťou SNS a Kotlebovej strany v NR SR sa posilnil väčšinový nacionalizmus, okrem toho sa znova znížil počet maďarských poslancov. V takýchto podmienkach sa stáva zastupovanie záujmov maďarskej menšiny mimoriadne ťažkým," uviedlo SMK. Strana ďalej poďakovala voličom za priazeň a sľúbila, že sa naďalej bude usilovať o zachovanie a rozmach maďarskej komunity. "S dôrazom na presadenie spolupráce," dodáva.