Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

J. Budaj chce pamätné dni na pripomienku okupácie a jej konca

Na snímke poslanec Ján Budaj (OĽaNO-NOVA). Foto: TASR - Martin Baumann

Do novely zákona chce zaradiť 21. august ako pripomienku vstupu vojsk Varšavskej zmluvy do ČSRv roku 1968 a tiež 21. jún, kedy by sme si mali pripomínať odchod posledného sovietskeho transportu z ČSR.

Bratislava 31. októbra (TASR) - Počet pamätných dní na Slovensku by sa mohol zvýšiť. Poslanec Národnej rady SR Ján Budaj (OĽaNO-NOVA) navrhuje ďalšie dva, ktorými by sme si mali pripomínať okupáciu a jej koniec.

Do novely zákona o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch chce zaradiť 21. august ako pripomienku vstupu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v roku 1968 a tiež 21. jún, kedy by sme si mali pripomínať odchod posledného sovietskeho transportu z Československa.

Podľa Budaja je dôležité pripomínať si, že Slovensko nie je okupovanou krajinou a z okupácie sa ľudia vymanili vlastným úsilím. "Toto sú udalosti, ktoré pripomínajú ľudskú tvár Alexandra Dubčeka a národný príbeh, ktorý si zaslúži pamätné dni," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente Budaj.

Pripomenul, že 21. augusta 1968 sa začala okupácia Československa a 21. júna 1990 opustil naše územie posledný konvoj. Budaj poukázal na desiatky až stovky ľudí, ktorí pri okupácii zahynuli alebo sa zranili, a tiež na tisícky tých, ktorí emigrovali do zahraničia. "21. august bol u vtedajších ľudí mimoriadne bolestivým a známym dátumom," poznamenal Budaj.

V súvislosti s 21. júnom 1990 uviedol, že v to leto opustilo naše územie 73.500 vojakov a 39.000 ich rodinných príslušníkov. "Mali tu pripravených 1220 tankov, 2500 bojových vozidiel pechoty a obrnených transportérov, 105 lietadiel, 175 vrtuľníkov a 95.000 ton munície," pripomenul.

Budaj chce tiež riešiť koncepciu národného cintorína v Bratislave. V súčasnosti je jeden v Martine, podľa Budaja by však národný cintorín malo mať aj hlavné mesto. Mal by ním byť Ondrejský cintorín v Bratislave. "Nie je to proti Martinskému. Ten je plný, nedá sa tam pochovávať. Aj pán Dubček je v Slávičom údolí. Chýba tu koncepcia národného cintorína," poznamenal dnes Budaj s tým, že by takto boli dva národné cintoríny.