Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Budaj odovzdal päť cien za prínos v ochrane životného prostredia

Na archívnej snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽaNO). Foto: TASR - Jakub Kotian

Ocenenie ministra získala enviroaktivistka Šimončičová. Za svoju angažovanosť v oblasti prírody získala ocenenie Biela vrana.

Bratislava 18. novembra (TASR) - Šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽANO) po druhý raz odovzdal Ceny ministra životného prostredia za prínos v ochrane životného prostredia v občianskom sektore. Pätica laureátov - Ľubica Trubíniová, Katarína Šimončičová, Katarína Začková, Marián Jasík a Gabriela Kaliská - si ocenenie prevzala 17. novembra, v Deň boja za slobodu a demokraciu.

Cenu dostala Trubíniová, ktorá je slovenskou geotechničkou a environmentálnou aktivistkou. V roku 1993 bola zakladateľkou a riaditeľkou slovenskej pobočky organizácie Greenpeace. V celom období po roku 1989 bola aktívnou občianskou ochranárkou.

Ocenenie ministra získala enviroaktivistka Šimončičová. Za svoju angažovanosť v oblasti prírody získala ocenenie Biela vrana. Zúčastňovala sa napríklad na schôdzach Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny, aj na zápasoch ochranárov po vydaní Bratislavy nahlas.

Ďalšou ocenenou bola Katarína Začková, venujúca sa reportážam s témou životného prostredia. Vytvárala cyklus reportáží „Eko ďalej“. Od roku 2005 bola redaktorkou investigatívnej relácie Reportéri a dodnes pokračuje v investigatívnej práci s témami environmentu.

Cenu si prevzal aj Marián Jasík. Je bývalým riaditeľom správy Národného parku Nízke Tatry, pôsobí ako projektový manažér v občianskom združení Prales a v Inštitúte pre ochranu prírody. Kolektív pod Jasíkovým vedením pripravil podklady na vyhlásenie chráneného územia Pralesy Slovenska.

Poslednú cenu odovzdal Budaj geologičke, novinárke a pracovníčke Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR a exposlankyni parlamentu Gabriele Kaliskej. Je jedna z autorov ekologickej publikácie Bratislava nahlas a v posledných rokoch pôsobí ako dramaturgička Nočnej pyramídy Rádia Slovensko.