Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

J. Budaj: Organizovanie klimatických konferencií má veľký význam

Na snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj. Foto: TASR - Jakub Kotian

Tvrdí, že každá z konferencií OSN o klíme organizovaná v posledných rokoch priniesla prijatie cieľov, ktoré majú prispieť k zabráneniu nezvrátiteľných zmien planéty.

Bratislava 23. decembra (TASR) - Napriek tomu, že niektoré ciele prijaté na klimatických konferenciách nie vždy napĺňajú očakávania aktivistov či verejnosti, ich organizovanie má veľký význam. Krajinám umožňujú spojiť sa a vyvinúť tlak na tých, ktorí nemajú životné prostredie ako prioritu. V rozhovore pre TASR to uviedol dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO).

"Tieto konferencie vytvárajú priestor na vzájomnú výmenu informácií a diskusie medzi krajinami, ako aj stanovovanie záväzných cieľov, ktoré majú prispieť k zvráteniu stavu klimatickej krízy," poznamenal šéf envirorezortu. Tvrdí, že každá z konferencií OSN o klíme organizovaná v posledných rokoch priniesla prijatie cieľov, ktoré majú prispieť k zabráneniu nezvrátiteľných zmien planéty.

"Je pravdou, že vzhľadom na naliehavosť klimatickej situácie by si celosvetové spoločenstvo štátov malo klásť najvyššie možné ambície smerom k znižovaniu emisií a udržateľnému využívaniu zemských zdrojov," skonštatoval Budaj. Mnohé krajiny stále uprednostňujú ekonomické záujmy pred environmentálnymi. "A pritom môžu oba tieto záujmy kráčať spolu 'ruka v ruke'," doplnil.

Zmena klímy ovplyvňuje podľa ministra spoločnosť, ekosystémy a ekonomiku rôznymi spôsobmi. Dôležité bude podnikať kroky na zníženie emisií skleníkových plynov a zároveň vyvíjať adaptačné stratégie na posilnenie odolnosti voči vplyvom zmeny klímy. "Adaptačné a mitigačné opatrenia na zmiernenie dosahov klímy nie sú lacnou záležitosťou. Zároveň platí, že najúčinnejšie sú, ak sú aplikované na globálnej úrovni, čo je práve jeden z významov konferencií typu COP," poukázal. Budaj dodal, že odstraňovanie škôd spôsobených extrémnymi prejavmi počasia je však často niekoľkonásobne drahšie.

"Ak sa teda extrémne prejavy počasia budú stupňovať, myslím si, že všetky krajiny, všetky spoločnosti aj všetci ľudia začnú stavať environmentálne záujmy na prvé miesto," skonštatoval.