Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

J. BUDAJ: Zodpovednosť pri amnestiách by sa nemala prenášať na ÚS

Na archívnej snímke Ján Budaj. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Budaj podľa vlastných slov nerozumie tomu, aký je rozdiel medzi návrhom premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a koaličného poslanca Petra Kresáka (Most-Híd).

Bratislava 13. marca (TASR) – Koaličné strany Smer-SD, SNS a Most-Híd by nemali v prípade rozhodnutia o Mečiarových amnestiách prenášať zodpovednosť zo svojich poslancov na 12 rokov zabetónovaných sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR. Vyzval k tomu opozičný poslanec Ján Budaj (OĽaNO-NOVA), podľa ktorého si tu slovenská verejnosť nepraje právnickú diktatúru.

Budaj podľa vlastných slov nerozumie tomu, aký je rozdiel medzi návrhom premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a koaličného poslanca Petra Kresáka (Most-Híd). Návrh Smeru-SD hovorí o tom, že by Ústavný súd SR mal dostať právomoc rozhodnúť o zrušiteľnosti amnestií ešte predtým, ako budú poslanci hlasovať. Most-Híd mal opačný návrh, aby poslanci najskôr zrušili Mečiarove amnestie, a potom by Ústavný súd ich rozhodnutie preskúmal.

"Medzi zrušením a nezrušením amnestií nie je tretia možnosť. O akom kompromise hovoríme? Že či sa nadradí Ústavný súd nad rozhodovanie Národnej rady ako ústavodarného orgánu pred alebo po hlasovaní? Veď výsledok je rovnaký,“ upozornil dnes Budaj s tým, že výsledok je podľa neho už známy. Ústavný súd ho totiž už v prípade pokusu Mikuláša Dzurindu zasiahnuť do prezidentských amnestií vyniesol. V súčasnom ústavnom systéme nie je zmienka o tom, ako rušiť amnestie. „To neznamená, že sa to nedá zmeniť,“ dodal poslanec.

Budaj viackrát upozornil, že Ústavný súd nemôže byť nadriadený nad parlament, ktorý je ústavodarný orgán. „Verím, že si koalícia uvedomí, že či už nadradíte Ústavný súd nad rozhodnutia Národnej rady ako ústavodarného zboru pred alebo po hlasovaní, jedno aj druhé je Hlava 22, smeruje to k výsledku, ktorý poznáme,“ dodal.

Amnestie udelené v roku 1998 vtedajším premiérom Vladimírom Mečiarom sa týkajú prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny, ako aj zmareného referenda. Zo skutku zavlečenia bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša.