Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

J. Cigániková žiada NKÚ o preverenie nákupov CT v Žilinskom kraji

Jana Cigániková (SaS) Foto: TASR - Michal Svítok

Ako vyplýva z podnetu, podľa Cigánikovej došlo k porušeniu zákona o verejnom obstarávaní.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Nákup dvoch CT prístrojov Žilinským samosprávnym krajom má preveriť Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ). V podnete ho o to žiada poslankyňa a členka parlamentného zdravotníckeho výboru Janka Cigániková (SaS). Verí, že v NKÚ sa aj počas vlády "netrestateľných" nájde niekto, "kto bude mať odvahu rozhodovať nezávisle a nestranne".

Ako vyplýva z podnetu, podľa Cigánikovej došlo k porušeniu zákona o verejnom obstarávaní. Tvrdí, že bola porušená hospodárnosť a efektívnosť. Rovnako, že sa nesprávnym nastavením váh kritérií a účelovým nastavením súťaže zabezpečil netransparentný priebeh súťaže. Porušením zákona malo byť aj nesprávne, účelové a obsahovo nezrozumiteľné zadanie podmienok v predmete zákazky pre servisné práce.

"Sme presvedčení, že aj pri nákupe žilinského CT prístroja prišlo k poškodeniu slovenskej ekonomiky. Smerácky nominant a žilinský župan Juraj Blanár tvrdí, že inde nakupovali ešte drahšie, akoby sa zlodej prichytený pri krádeži vyhováral, že jeho kolega v susednom okrese kradol ešte viac,“ povedal poslanec NR SR Ľubomír Galko (SaS).

Blanár podľa liberálov kúpil CT prístroje o vyše 800.000 eur drahšie, ako mohol, ten to už viackrát odmietol. Téme sa venovali dve zasadnutia zdravotníckeho výboru, namiesto odpovedí však podľa Cigánikovej Blanár opakoval len naučené vety. Rokovanie má pokračovať po výsledkoch kontroly Úradu pre verejné obstarávanie, o ktorú požiadal Blanár. "Zasmejete sa, lebo viete, ako to v tejto krajine chodí," podotkla Cigániková.

Predseda Žilinského samosprávneho kraja a poslanec Juraj Blanár (Smer-SD) viackrát odmietol, že by kraj pre svoje nemocnice v Trstenej a Liptovskom Mikuláši nakúpil predražené CT prístroje. Trvá na tom, že Žilinský kraj nakúpil pred piatimi rokmi jedno z najlacnejších CT vrátane pozáručného servisu. Poslanca Miroslava Beblavého (nezaradený), ktorý na nákup upozornil, obvinil z manipulácie a klamstva. Ten však na svojej kritike tendra trvá.