Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

J. ČIŽNÁR: Beztrestnosť má mať páchateľ, len ak sa dobrovoľne prizná

Jaromír Čižnár Foto: TASR/Štefan Puškáš

Generálny prokurátor reagoval na aktuálnu diskusiu, ktorú vyvolal prípad prezidenta SR Andreja Kisku a účtovníctva jeho rodinnej firmy.

Bratislava 14. septembra (TASR) – Inštitút účinnej ľútosti by mal byť koncipovaný tak, že absolútnu beztrestnosť získa páchateľ iba vtedy, ak sa k skutku sám dobrovoľne prizná a iniciatívne vykoná kroky k odstráneniu škodlivého následku. Vyhlásil to dnes generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár.

Čižnár reagoval na aktuálnu diskusiu, ktorú vyvolal prípad prezidenta SR Andreja Kisku. Rodinná firma Kiskovcov KTAG sa vyhla trestnému stíhaniu pre krátenie daní s využitím účinnej ľútosti. „Súčasnú podobu právnej úpravy účinnej ľútosti osobne považujem takpovediac za niečo, čo zodpovedá pojmu 'z núdze cnosť',“ pripomenul svoju pozíciu Čižnár.

Páchateľ podľa generálneho prokurátora dnes 'ľutuje' až vtedy, keď je jeho trestná činnosť odhalená a hrozí mu trestné stíhanie a trest. „Potom nastupuje otázka, o akú 'ľútosť' vlastne ide?“ pýta sa.

„Podľa môjho názoru, by mal byť tento inštitút koncipovaný tak, že absolútnu beztrestnosť páchateľ získa iba vtedy, ak sa k svojmu skutku sám dobrovoľne prizná a iniciatívne vykoná kroky k odstráneniu škodlivého následku,“ zdôraznil Čižnár.

Ak by sa mal inštitút uplatňovať aj v prípadoch, ak trestná činnosť páchateľa bola odhalená orgánmi činnými v trestnom konaní, tak podľa názoru Čižnára by jeho účinná ľútosť mala byť zohľadnená iba pri určovaní druhu a výmere trestu. „V tomto štádiu by mu už nemala účinná ľútosť zaručovať beztrestnosť,“ doplnil.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) pripustila diskusiu o tom, či by sa nemala zmeniť súčasná úprava účinnej ľútosti, ktorú využil aj prezident. „Je to téma, ktorá je hodná debaty, že či to nie je úprava, ktorá motivuje špekulovať, pretože sa dá vyhnúť trestu,“ vysvetlila v stredu (13.9.) po vláde s tým, že takýto zásah si však vyžaduje širšiu politickú podporu. Ona sama by sa zmene nebránila.

V krátkom čase bude znovu trestnoprávny balík na stole, takže dalo by sa to tam zakomponovať, ale myslím si, že to vyžaduje nejakú širšiu dohodu. Viete, to je vždy otázka toho, čo je priorita. Či je priorita trestať, alebo v konečnom dôsledku dostať tie peniaze do rozpočtu,“ uviedla ministerka.

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) by sa ako správca štátnej kasy k ministerke spravodlivosti nepripojil. Je to podľa neho otázka pohľadu na vec. Zmenu ohľadom inštitútu účinnej ľútosti však pripustil.

„My ako vyberači daní, pre nás je kľúčové vybrať ten potrebný objem prostriedkov. Našou úlohou nie je plniť väznice,“ uviedol v stredu po vláde Kažimír. „Je ale pravdou, že ak verejnosť nadobudne pocit, že niečo prekročilo isté medze, tak samozrejme je načase reagovať na to aj zmenou legislatívy,“ doplnil.