Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

J. Čižnár: Ak ĽSNS stúpnu preferencie, treba sa nad tým zamyslieť

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár, archívne foto. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Podľa slov generálneho prokurátora v skutočnosti robia z predstaviteľov ĽSNS martýrov politici a nie prokuratúra.

Bratislava 6. júna (TASR) - Generálny prokurátor Jaromír Čižnár odmieta, že jeho návrh na rozpustenie ĽSNS bol politickou objednávkou a že by tak z predstaviteľov tohto subjektu robil martýrov. Vyhlásil to dnes na pôde Ústavnoprávneho výboru NR SR, kde prezentoval správu o činnosti prokuratúry za minulý rok s tým, že ak kotlebovcom stúpnu preferencie, treba sa nad tým zamyslieť.

Predseda výboru Róbert Madej (Smer-SD) bol zvedavý, čo sa musí stať, aby generálna prokuratúra podala návrh na rozpustenie politickej strany. "Musia byť na to zákonné dôvody. Ja nemám nič proti tej strane, ale ak rok skúmam 170 podaní, rok to vyhodnocujem a dospel som k názoru, že sú splnené podmienky, tak ten návrh podám. O dôvodoch hovoriť nebudem, lebo ich ešte nepreskúmal súd," zdôraznil Čižnár.

Podľa jeho slov v skutočnosti robia z predstaviteľov ĽSNS martýrov politici a nie prokuratúra. "Politici majú strach, že ĽSNS stúpnu preferencie. Ak im stúpnu, treba sa nad tým zamyslieť. Ľudia ich zrejme volia, lebo nemajú iné východisko. V parlamente sa netreba len hádať a osočovať," odporučil.

Čižnár odmietol, že by z jeho strany išlo o politické rozhodnutie. "Sú tam veci, ktoré presiahli rámec ústavy a dohovorov, ktorými sme viazaní. V prípade dokazovania budú predložené ďalšie veci," dodal.

Jaromír Čižnár podal návrh na rozpustenie politickej strany Mariana Kotlebu ĽSNS na Najvyšší súd SR 24. mája. "Vyhodnotenie rozsiahlych zadovážených podkladov ukázalo, že politická strana Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko ako extrémistická politická strana s fašistickými tendenciami svojím programom a činnosťou porušuje Ústavu SR, zákony a medzinárodné zmluvy. Podľa názoru prokuratúry cieľom tejto politickej strany je odstránenie súčasného demokratického systému v Slovenskej republike," vysvetlila hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová.