Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

J. Čižnár odobril medzinárodný tím na vyšetrovanie Kuciakovej vraždy

Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár podpísal v stredu 18. apríla 2018 v Haagu s partnermi vznik medzinárodného vyšetrovacieho tímu, ktorý bude pracovať na objasňovaní vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Na snímke druhý sprava generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár, vpravo námestník Generálneho prokurátora SR Peter Šufliarsky, druhý zľava Jozef Szabó, delegovaný generálnym prokurátorom SR a vľavo predseda EUROJUSTU Ladislav Hamran počas podpisu vytvorenia spoločného vyšetrovacieho tímu. Foto: TASR - Generálna prokuratúra SR

Dohodu o vytvorení spoločného vyšetrovacieho tímu podpísal v stredu na pôde Eurojustu v holandskom Haagu.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár podpísal v stredu v Haagu s partnermi vznik medzinárodného vyšetrovacieho tímu, ktorý bude pracovať na objasňovaní vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. TASR o tom informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR (GP SR) Andrea Predajňová.

"Dnes popoludní, po veľmi intenzívnych rokovaniach a viacerých koordinačných stretnutiach medzi zástupcami justičných orgánov Slovenskej republiky, Talianskej republiky, zástupcami Eurojustu a Europolu, bola podpísaná dohoda o vytvorení spoločného vyšetrovacieho tímu v trestnej veci poškodených Jána K. a spol.," uviedla hovorkyňa GP SR. Dohodu o vytvorení spoločného vyšetrovacieho tímu podpísal v stredu na pôde Eurojustu v holandskom Haagu za GP SR Čižnár.

Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár podpísal v stredu 18. apríla 2018 v Haagu s partnermi vznik medzinárodného vyšetrovacieho tímu, ktorý bude pracovať na objasňovaní vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Na snímke zľava generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár a predseda EUROJUSTU Ladislav Hamran po podpise vytvorenia spoločného vyšetrovacieho tímu.
Foto: TASR - Generálna prokuratúra SR

"Podpísanie dohody považujem za mimoriadne dôležité, pretože dohoda bude slúžiť ako základná báza pre výmenu a získavanie poznatkov a informácií vedúcich k objasneniu skutku a zisteniu jeho páchateľa - páchateľov," uviedol Čižnár.

Čižnár v druhej polovici marca oznámil, že po intenzívnej komunikácii s justičnými orgánmi Talianskej republiky zaslal návrh dohody o zriadení spoločného vyšetrovacieho tímu v prípade vraždy novinára Kuciaka a jeho družky. Návrh dohody bol zaslaný v piatok 16. marca prostredníctvom Eurojustu. TASR o tom vtedy informovala hovorkyňa Predajňová.       

Podľa prezidenta Eurojustu a národného člena Slovenskej republiky v Eurojuste Ladislava Hamrana, Eurojust aktívne participoval na vytvorení spomínaného spoločného vyšetrovacieho tímu. "Eurojust je i naďalej pripravený intenzívne pomáhať prokurátorom oboch krajín pri objasnení tohto závažného a odsúdeniahodného trestného činu," uviedol Hamran.

Zriadenie spoločného vyšetrovacieho tímu Čižnár vtedy prerokoval s vtedajšou ministerkou spravodlivosti SR a podpredsedníčkou vlády SR Luciou Žitňanskou (Most-Híd). V praxi bolo zriadenie spoločného vyšetrovacieho tímu a podpísanie dohody časovo náročné (tento proces obvykle trvá niekoľko týždňov až mesiacov).