Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

J. Dubovcová chce, aby terénnu prácu riešil štát, a nie mimovládky

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Myslí si to verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová, ktorej chýba aj zákon o terénnej práci.

Bratislava 4. marca (TASR) - Terénnu sociálnu prácu by mal riešiť prioritne štát, a nie mimovládne organizácie. Myslí si to verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová, ktorej chýba aj zákon o terénnej práci.

"Za sociálnu, terénnu prácu, prácu s ľuďmi zo sociálne znevýhodneného prostredia by mal zodpovedať na 100 percent štát. Mal by to zorganizovať a aj vedieť zaplatiť," povedala po rokovaní parlamentného ľudskoprávneho výboru.

Ombudsmanka by chcela, aby sa štát terénnej práci venoval systémovo. "Aby si do svojej systémovej činnosti prevzal na seba túto zodpovednosť. Lebo to je len jeho zodpovednosť. To, že budú participovať aj mimovládne organizácie, je len pozitívne, ale tu chýba dlhodobé a zákonné riešenie," zdôraznila Dubovcová. Upozornila aj na chýbajúci zákon o terénnej práci.

Dubovcová informovala poslancov o výsledkoch jej prieskumov, ktoré zhrnula aj v správe verejného ochrancu práv za minulý rok. Dubovcová opätovne zdôraznila, že rómske deti nemajú byť v školách segregované. Učiť sa majú spolu s ostanými. Deti s osobitnými potrebami by mali podľa nej okrem iného bezplatne užívať potrebné učebné pomôcky. Nejde totiž podľa Dubovcovej o to, aby sme prestali porušovať ľudské práva, ale aby sme týmto deťom dali lepšie šance do života.

Ombudsmanka skúmala vlani aj dodržiavanie práv detí v reedukačných centrách, ako aj dodržiavanie práv mladistvých vo výkone trestu. Venovala sa aj seniorom, osobám so zdravotným postihnutím a tiež tomu, ako orgány verejnej správy poskytujú informácie ľuďom. Právo na informácie je totiž podľa ombudsmanky jedno zo základných ľudských práv. Dubovcová skonštatovala, že napríklad ministerstvá vnútra a spravodlivosti majú občas problém s poskytovaním informácií.

Správa je podľa poslancov pomerne rozsiahla. Lucia Nicholsonová z SaS to ocenila. Vyzdvihla aj snahu Dubovcovej cez odporúčania naprávať systémové zlyhania. Naopak skritizovala ignoráciu poslancov či ministerstiev, ktoré si podľa Nicholsonovej odporúčania od ombudsmanky neosvojujú, hoci by mali. "Smutné je aj to, že niektoré boli zhmotnené v čiastkových úpravách zákonov, ktoré predkladajú opoziční poslanci, ale boli zmetené zo stola len preto, že sa stále hráme na opozíciu a koalíciu," uzavrela.