Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Slovensko

FIGEĽ:Bol som ministrom, čo sa dialo v rezorte, bola moja zodpovednosť

Ján Figeľ Foto: TASR/Martin Baumann

Predseda KDH Ján Figeľ zároveň očakáva, že výzva, aby dotknutí nominanti zlaté padáky vrátili, prinesie svoje ovocie.

Bratislava 14. júna (TASR) - Predseda KDH Ján Figeľ priznáva, že za zlaté padáky pre niektorých nominantov KDH v štátnych podnikoch, nesie politickú zodpovednosť.

Naznačil to pred dnešným rokovaním mimoriadneho Predsedníctva hnutia, ktoré sa bude vyplatenými financiami zaoberať.

"Samozrejme, bol som ministrom. To, čo sa dialo v rezorte, je zodpovednosťou ministra. Mojou chybou je, že som dôveroval osobám, ktoré ma sklamali. Zároveň to zatieňuje obrovské výsledky v rezorte, ktoré sme dosiahli," odvetil na otázku, či sa zlaté padáky nesie politickú zodpovednosť.

Svoj zámer opätovne kandidovať na straníckom sneme na predsedu hnutia však zrejme neprehodnotí.

"Každý deň a celý život zvažujem svoje kroky. Snem je na to, aby rozhodoval a vyjadroval dôveru," povedal.

Figeľ zároveň očakáva, že výzva, aby dotknutí nominanti zlaté padáky vrátili, prinesie svoje ovocie.

"Sú isté signály, že sa niektorí z nominantov chystajú peniaze vrátiť," informoval. Šéf KDH však upozornil, že na Slovensku sa manažéri podobným štýlom odmeňovali desaťročia. "Prinesieme konkrétny návrh. Myslím, že ten čas pre úpravu pravidiel je už dávno na čase," dodal.

Tu bude player


Medzi manažérmi, ktorí svoje funkcie opustili aj so zlatým padákom, sa spomína bývalý šéf Železničnej spoločnosti Slovensko Pavol Kravec, ktorý dostal odmenu takmer 170.000 eur. Okrem neho dostali vysoké odstupné aj ďalší členovia manažmentu železníc. Zlatý padák vo výške 178.000 eur má aj bývalá šéfka Slovenskej pošty Marcela Hrdá.

R. Prochádzka: J. Figeľ má moju dôveru

Predseda KDH Ján Figeľ má aj po kauze zlatých padákov pre bývalých nominantov KDH vo funkciách v štátnych podnikoch dôveru poslanca Radoslava Procházku (KDH). Procházka to povedal novinárom v čase, keď v centrále KDH rokuje Predsedníctvo hnutia o spomínaných zlatých padákoch.

"Ja pána Figeľa rešpektujem ako svojho predsedu a jednou z motivácií môjho návrhu je oslabiť tlak na jeho osobu," podotkol na margo svojej iniciatívy, aby v prípade, že dotknutí nominanti zlaté padáky nevrátia, aby ich za nich uhradilo samotné KDH. "Odporúčanie bratislavskej krajskej rady znie: zvážiť možnosti hnutia prevziať záväzok v prípade, ak to nominanti nevrátia," informoval.

Na rozdiel od podpredsedu KDH Pavla Abrhana si Procházka nemyslí, že vráteniu peňazí samotnou stranou bráni zákon. "Zákonná prekážka je výlučne pri jednom z deviatich druhov príjmov politickej strany, a to pri príspevkoch zo štátneho rozpočtu. Je tam ďalších osem druhov príjmov, na ktoré sa žiadne obmedzenie nevzťahuje," povedal Procházka.

Zároveň zdôraznil, že pre neho je prioritná prvá možnosť, teda aby peniaze vrátili samotní nominanti. "Národu nestačí povedať, že chyba sa stala, zvlášť v situácii, keď má podliehať ďalším daniam a obmedzeniam vo vlastnej spotrebe. Ak chce strana byť naďalej lídrom presadzovania protikorupčných opatrení, je to jediná možná zodpovednosť, akú môže prevziať," dodal.

Abrhan pred novinármi vyjadril obavu, či je návrh Procházku v súlade so zákonom. "KDH nemôže ľubovoľne nakladať s peniazmi, ktoré dostane od štátu. Ak by sme tieto financie poukázali štátnej firme, audítor by to neuznal ako oprávnenú položku," podotkol.