Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

J. Figeľ hovorí o vládnom programe ako o majstrovskom diele populizmu

Foto: TASR/Martin Baumann

Vládny program KDH podľa Jána Figeľa ako celok strana nepodporí. Je však pripravená podporiť čiastkové opatrenia prospešné pre občanov.

Bratislava 3. mája (TASR) - Programové vyhlásenie vlády (PVV) Roberta Fica (Smer-SD) je majstrovské dielo populizmu. V diskusii k dokumentu to dnes v pléne povedal predseda KDH Ján Figeľ v súvislosti s niekdajším Ficovým vyjadrením, že sociálni demokrati vedia byť majstri populizmu, ak chcú. "Z tohto pohľadu je programové vyhlásenie majstrovské dielo," vyhlásil Figeľ.

Vládny program KDH podľa neho ako celok strana nepodporí. Je však pripravená podporiť čiastkové opatrenia prospešné pre občanov. Kresťanskí demokrati sú ochotní diskutovať o znížení počtu mandátov, o princípe jeden mandát stačí, trestnoprávnej zodpovednosti firiem, o účinnejšom zákone o preukazovaní pôvodu majetku či o zákone o lobingu. V týchto oblastiach Figeľ podáva Ficovej vláde ruku na spoluprácu.

Rovnako je KDH ochotné podporiť dobré protikorupčné opatrenia, volá aj po prepojení vzdelávania s podnikaním, boji s daňovými únikmi, odmieta predražené diaľnice a vláde praje dynamiku v ich stavaní. "Pretože Slovensko a regióny ju potrebujú," vysvetlil Figeľ. KDH nesúhlasí ani s tým, aby štát siahal na úspory občanov v 2. pilieri a je odhodlané ich chrániť. "Štát by mal motivovať ľudí k sporivosti, pretože je to opak zadlžovania. Pomôž si človeče, aj štát ti pomôže," povedal.

Líder KDH odmietol aj daň z dedičstva a darovania a tiež poškodzovanie súkromných a cirkevných škôl. Volá po ochrane rodiny, ale aj po nedeli ako voľnom dni pre ne, tiež po spravodlivom a solidárnom Slovensku, raste zamestnanosti a po podpore živnostníkov. Figeľ zdôraznil, že stabilita, ktorú sľubuje Slovensku Smer-SD, krajine nestačí. "Potrebuje zodpovedné spravovanie vecí verejných," upozornil.

Figeľ súhlasí s Ficovým vyjadrením, že Slovensko má byť moderný, úsporný a rozumne intervenujúci štát. Vládny program označil za nekonkrétny dokument, ktorého niektoré vety dýchajú socializmom. Jana Vaľová zo Smeru-SD toto tvrdenie odmietla. Premiér Robert Fico si tiež neodpustil poznámku k Figeľovým slovám o nekonkrétnosti PVV. Očakáva, že podobné slová odznejú aj od ostatných členov opozície, bývalej koalície, ktorí sú prihlásení do rozpravy k PVV.

Nechce sa vyjadrovať ku všetkým, preto v súvislosti s mierou konrétnosti či nekonkrétnosti PVV dopredu odkázal, že PVV obsahuje politiky a trendy. Opozícii odporúča, aby nevyčítala dokumentu nekonkrétnosť, pretože vládny program jej bývalého kabinetu pod vedením Ivety Radičovej bol horší. "Pozrel som si včera programové vyhlásenie vlády Ivety Radičovej. Máte tam dva konkrétne údaje na 50 stranách. Prečo nám teda vyčítate nekonkrétnosť?" uzavrel Fico.