Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

J. Figeľ sa pýta R. Kaliňáka na výstavu The Human Body

Foto: Lukáš Valentovič/TASR

Robertovi Kaliňákovi tiež dáva do pozornosti medializované informácie o nelegálnom obchode s ľudskými orgánmi a mŕtvymi telami politických väzňov.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Podpredseda Národnej rady SR a šéf KDH Ján Figeľ sa pýta ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) na výstavu The Human Body, ktorá sa od 24. augusta koná v bratislavskej Inchebe. Zaujíma ho konanie polície.

"Prečo slovenská polícia a vyšetrovatelia, ktorí v tejto veci už dlhší čas konajú, doteraz nevzniesli ani trestné obvinenie v tejto záležitosti?" zaujíma sa Figeľ. Ministra vnútra vo svojej interpelácii upozorňuje, že výstava sa 16. decembra skončí a organizátori aj s ňou odídu bez toho, "aby tu prebehol aspoň pokus o riadne šetrenie zo strany orgánov", za ktoré Kaliňák nesie zodpovednosť.

Figeľ pripomína, že podobné výstavy boli zakázané vo Francúzsku, v Izraeli i v niektorých amerických mestách a štátoch. "V New Yorku bol vystavovateľ súdnym rozhodnutím v roku 2008 prinútený umiestniť oznam o tom, že telá mohli patriť čínskym väzňom, ktorí mohli byť obeťami mučenia a popráv," uviedol Figeľ.

Kaliňákovi tiež dáva do pozornosti medializované informácie o nelegálnom obchode s ľudskými orgánmi a mŕtvymi telami politických väzňov, najmä nasledovníkov Falun Gongu. "Výstavy tiel sú podľa francúzskeho právnika Richarda Sedillota, ktorý docielil zákaz výstavy vo Francúzsku, posledným krokom v nelegálnom obchode s ľudskými telami," zdôraznil Figeľ.

Šéf kresťanských demokratov oslovil Kaliňáka aj na základe informácií, že hneď po otvorení výstavy minister dostal kvalifikované písomné upozornenia súvisiace s výstavou. Ďalšie podľa Figeľa prišli neskôr. Predseda KDH poukázal aj na pochybnosti a kritiku niektorých vedcov a mimovládnych organizácií, že výstava nerešpektuje medzinárodné záväzky Slovenska a tiež slovenské zákony.

Ján Figeľ
Foto: TASR/Martin Baumann

J. Figeľ sa pýta L. Tichého na výstavu The Human Body


Pre výstavu ľudských tiel The Human Body v bratislavskej Inchebe poslal predseda KDH Ján Figeľ interpeláciu zastupujúcemu generálnemu prokurátorovi Ladislavovi Tichému. TASR o tom informoval hovorca KDH Matej Kováč.

"Prečo slovenská prokuratúra, za ktorej činnosť nesiete zodpovednosť v tejto, veci náležite nekonala?" pýta sa v interpelácii Figeľ. Podľa neho mala prokuratúra podať za súd žalobu, aby bola výstava zakázaná a vyvodiť trestnoprávne dôsledky voči organizátorom. Figeľ tvrdí, že výstava porušuje ľudskú dôstojnosť a ľudské telo bolo využité na dosiahnutie zisku. K interpelácii priložil kritické stanovisko Vedeckej rady Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety k spomínanej výstave, ktorú v Bratislave otvorili ešte 24. augusta.

"Generálnej prokuratúre SR zatiaľ takáto interpelácia oficiálne doručená nebola. Ak sa tak stane, budeme sa ňou v súlade so zákonom o rokovacom poriadku Národnej rady SR zaoberať," reagovala hovorkyňa generálnej prokuratúry Vladimíra Gedrová.