Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

J. Figeľ: Spravodlivosť pre obete islamistov je dôležitá

Na snímke sú sprava Ján Figeľ a Adama Dieng. Foto: www.facebook.com

Bezpečnostná rada OSN schválila rezolúciu o vyšetrovaní vojnových zločinov v Iraku. Podľa osobitného vyslanca EÚ J. Figeľa je to dôležitý krok aj pre náboženské a etnické menšiny.

Bratislava/New York 23.septembra (Teraz.sk) - Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) schválila 21.septembra rezolúciu o vyšetrovaní vojnových zločinov Islamského štátu (IS) v Iraku. Nastolenie zodpovednosti a spravodlivosti je dôležité pre obete, náboženské a etnické menšiny a budúcnosť krajiny, informoval prostredníctvom sociálnej siete osobitný vyslanec EÚ pre slobodu náboženstva alebo viery vo svete Ján Figeľ. Počas 72. Valného zhromaždenia OSN hovoril s námestníkom generálneho tajomníka OSN pre prevenciu genocídy Adamaom Diengom a riaditeľom Úradu OSN pre boj proti terorizmu Jehangirom Khanom.

O pomalosti prístupu a konania BR OSN svedčí podľa J.Figeľa aj skutočnosť, že Irak už v máji 2016 ústne požiadal OSN o vytvorenie medzinárodného právneho mechanizmu, ktorý by pomohol postaviť zločincov IS pred spravodlivý súd. "Nič sa však v tomto smere, žiaľ, až doteraz neudialo," skonštatoval.

S námestníkom šéfa OSN sa zhodli na vážnosti situácie, pretože už tri roky sa deje krvavé prenasledovanie jezídov, kresťanov a ďalších náboženských komunít v Iraku a Sýrii zo strany militantov. "Svetové spoločenstvo sa nemôže prizerať tomuto procesu, pretože diskredituje tým nielen svoje vlastné slová a záväzky, ale aj dôveryhodnosť a akcieschopnosť OSN," uviedol J.Figeľ pre Teraz.sk o stretnutí s námestníkom šéfa OSN. Figeľ je presvedčený, že je čas, zodpovednosť i príležitosť ukončiť storočie genocíd, ktoré začalo v čase 1. svetovej vojny v Arménsku zo strany Osmanskej ríše.

Rezolúcia vznikla na základe augustovej žiadosti irackej vlády a vďaka diplomatickému sprostredkovaniu Veľkej Británie. "Takéto rozhodnutie svet očakával už aspoň pred rokom. Ale je to signál nádeje pre prenasledovaných v Iraku a začiatok procesu uplatňovania zodpovednosti a spravodlivosti voči páchateľom vojnových zločinov, nielen z radov IS. Tím má zostaviť generálny tajomník OSN Antonio Guterres z irackých sudcov a medzinárodných expertov na trestné právo, s mandátom na dva roky a s podporou OSN," priblížil osobitný vyslanec EÚ pre slobodu náboženstva alebo viery vo svete Ján Figeľ. Tím má podať BR OSN prvú správu o činnosti 90 dní po etablovaní a potom každých 180 dní. Jeho činnosť sa môže týkať aj zločinov spáchaných na území iných štátov, za predpokladu, že s tým súhlasia. Cieľom je pomôcť dostať zločincov pred iracké, prípadne iné súdy, doplnil.

Irak nepotrebuje prípadný nový vnútorný konflikt

S námestníkom A. Diengom sa zhodli na dôležitosti odloženia referenda na severe Iraku, ktoré má v týchto dňoch rozhodovať o samostatnosti Kurdistanu. Dnes je dôležité definitívne poraziť IS nielen ako politickú a vojenskú štruktúru, ale aj ako ideológiu nadradenosti nenávisti, zdôraznil J.Figeľ s tým, že mier a stabilita sú dôležité pre nastolenie práva a spravodlivosti, pre návrat utečencov osobitne z náboženských a etnických menšín. Irak a jeho obyvatelia nepotrebujú pokračujúci a prípadný nový vnútorný konflikt.

Na snímke sú zľava Jehandir Khan a Ján Figeľ.
Foto: Ján Figeľ


Riaditeľ Úradu OSN na boj s terorizmom Jehandir Khan počas stretnutia s J. Figeľom hovoril o posilní spolupráce krajín OSN v tejto oblasti nielen výmenou informácií a koordináciou spravodajských a bezpečnostných služieb, ale osobitne prácou s mládežou, podporou vzdelávania, kultúry dialógu a deradikalizácie cez participáciu a sociálne začleňovanie mládeže. V tejto línii v spolupráci s EÚ sú pripravované viaceré aktivity.