Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Slovensko

J. Iľanovského zastihol koniec 2. svetovej vojny v pražských uliciach

Plukovník vo výslužbe, rodák z liptovskej obce Závažná Poruba, si na to s úprimnou radosťou a hrdosťou zaspomínal aj po 67 rokoch.

Liptovský Mikuláš 8. mája (TASR) – Medzi šťastlivcov, ktorých po dlhom frontovom putovaní plnom útrap územím Ruska, Poľska, Slovenska a Česka zastihol koniec druhej svetovej vojny priamo v pražských uliciach, patril aj príslušník 1. Čs. armádneho zboru Ján Iľanovský. Plukovník vo výslužbe, rodák z liptovskej obce Závažná Poruba, si na to s úprimnou radosťou a hrdosťou zaspomínal aj po 67 rokoch.

„Nachádzali sme sa niekde medzi Vsetínom a Pardubicami. O štvrtej ráno prišla spojka, že sa mám dostaviť na štáb. Vybrali nás 20, rýchlo sme sa pobalili a vyrazili na Prahu s úlohou pomôcť obsadiť budovu ministerstva obrany a generálneho štábu. Pražania nás ešte nemohli vítať s otvorenou náručou, lebo v uliciach sa stále ozývala streľba nemeckých jednotiek,“ opisoval čerstvý deväťdesiatnik.

Tu bude player


Po menších prestrelkách napokon boje definitívne utíchli aj v Prahe. „Oslavná cesta zo Žižkova do Dejvíc, kde sme boli ubytovaní, bola neopísateľná. Radosť všetkých vôkol nemala konca-kraja. Vtedy som si spomenul, že sme ako deti navštevovali letný tábor medikov, ktorí nás často pozývali do Prahy. Pre chudobných dedinských chlapcov to bol nesplniteľný sen a zrazu som sa tam ocitol v takýchto historických chvíľach,“ pokračoval nositeľ viacerých vysokých štátnych vyznamenaní.

Tu bude player


„Aj po desaťročiach sa ma pri týchto spomienkach zmocňujú pocity obrovského šťastia, no mrzí ma, že ľudstvo si ako celok nezobralo poučenie z hrôz druhej svetovej vojny. V rôznych častiach sveta vidíme narastanie síl, ktoré chcú narúšať mier. Jeho trvalé uchovávanie musí byť základnou povinnosťou každého dobre zmýšľajúceho človeka,“ dodal pre TASR jeden z posledných žijúcich pamätníkov konca najväčšieho vojnového konfliktu v dejinách.