Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

J. IVOR: Vražda Holanďanky bola spáchaná agresívne a ohavne

Foto: TASR/Peter Brenkus

Ľubor Masár a Molnár boli po Nežnej revolúcii prví, ktorých odsúdili na doživotie za vraždu. Predtým, za bývalého režimu, boli súdení za rôzne trestné činy.

Bratislava 23. augusta (TASR) – Skutok vraždy a znásilnenia Holanďanky Gabrielly Widdershovenovej–Groenovej, ktorá sa odohrala v auguste 1990, bol mimoriadne závažný a spáchaný agresívne. Uviedol dnes pre TASR bývalý šéf slovenských vyšetrovateľov Jaroslav Ivor.

"Bol som vtedy šéfom úradu vyšetrovania. Obaja vrahovia - Molnár aj Masár - boli predtým na základe amnestie vtedajšieho prezidenta Václava Havla prepustení na slobodu. Molnár bol predtým odsúdený za inú vraždu na 15 rokov a Masár bol odsúdený za majetkové a násilné trestné činy. Začali si po prepustení užívať života tak, že cestovali po Európe a páchali rozličnú trestnú činnosť. Molnár Holanďanku znásilnil a zaškrtil a mŕtve telo vyhodili niekde na smetisku, jej ťažko zraneného manžela vyhodili niekde na odpočívadle," spomenul si Ivor.

"Ten skutok bol mimoriadne závažný a agresívny. Bol to veľmi ohavný čin spáchaný na holandských manželoch. Ukradli im aj cennosti a videokameru a zhodou okolností manžel zavraždenej natočil na túto kameru, ako prichádzajú vrahovia k ich karavanu. Potom sme mali veľmi dobrú spoluprácu s holandskými a francúzskymi orgánmi činnými v trestnom konaní. Mali sme dostatok dôkazov, aby oboch páchateľov Mestský súd v Bratislave odsúdil už v prvom kole," dodal exšéf slovenských vyšetrovateľov.

Molnár, prvý vrah, ktorého po Nežnej revolúcii v roku 1989 odsúdili na doživotie, zostáva naďalej za mrežami väzenia v Leopoldove. Na dnešnom verejnom zasadnutí totiž vzal späť svoju žiadosť o podmienečné prepustenie. Ján Molnár je jeden z dvoch vrahov, ktorí v auguste 1990 v Rakúsku znásilnili a následne zaškrtili spomínanú Holanďanku. Brutálny čin vtedy šokoval rakúsku aj slovenskú verejnosť.

Ľubor Masár a Molnár boli po Nežnej revolúcii prví, ktorých odsúdili na doživotie za vraždu. Predtým, za bývalého režimu, boli súdení za rôzne trestné činy. Boli však prepustení na slobodu, keďže sa na nich vzťahovala rozsiahla amnestia vtedajšieho prezidenta Václava Havla. Masár už raz, v roku 2014, o podmienečné prepustenie požiadal, nespĺňal však zákonné dôvody - nemal odsedených 25 rokov.

Masár, pôvodom z Trnavy, spoločne s Molnárom v auguste 1990 v Rakúsku znásilnili a následne zaškrtili Holanďanku Gabriellu Widdershovenovú–Groenovú. Jej manžela zviazali, ťažko zranili a vyhodili z auta. Ten však útok prežil a neskôr na súde proti páchateľom svedčil. Oboch zločincov poslal do výkonu trestu odňatia slobody na doživotie Mestský súd v Bratislave. Vrahovia počas procesu usvedčovali jeden druhého. Telo Holanďanky sa našlo v značnom štádiu rozkladu približne po dvoch mesiacoch. Masára sa podarilo polícii chytiť po necelých dvoch týždňoch.