Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

J. Kákonimu z kauzy kyselinári zamietli dovolanie

Jozef Kákoni Foto: TASR

Kyselinári v rokoch 2000 a 2001 zavraždili najmenej troch ľudí. Obete najskôr zastrelili, telá rozpustili v kyseline sírovej a vyliali do kanalizácie.

Bratislava 15. apríla (TASR) - Najvyšší súd (NS) SR zamietol ďalšie dovolanie jedného z hlavných obžalovaných v kauze kyselinári.

Jozef Kákoni, ktorý si odpykáva doživotie za vraždy bielych koní, namietal porušenie zákona v súdnom procese v takzvanej ekonomickej časti kauzy kyselinári.

"Dovolanie treba odmietnuť na neverejnom zasadnutí, lebo je zrejmé, že nie sú splnené dôvody dovolania," píše v rozsudku päťčlenného dovolacieho senátu NS SR, pod ktorým je podpísaný predseda senátu Štefan Harabin. Kákoni v dovolaní okrem iného poukazoval na procesné chyby, nevypočutie niektorých svedkov, a to, že súdy sa dostatočne nezaoberali jeho argumentmi.

Kyselinári v rokoch 2000 a 2001 zavraždili najmenej troch ľudí. Obete najskôr zastrelili, telá rozpustili v kyseline sírovej a vyliali do kanalizácie. Už za tieto vraždy bielych koní odsúdili Kákoniho v roku 2006 na doživotie. Za vinného ho súdy uznali aj v ďalších dvoch procesoch. Za vraždu Františka Mikera, ktorý údajne prišiel s nápadom likvidovať obete v kyseline a za podvody pri odpočtoch DPH už Kákonimu trest neuložili.

Kákoni podal dovolanie aj v prípade vraždy Mikera. Dovolací senát v marci 2011 to odmietol s tým, že na jeho podanie neboli splnené zákonné podmienky. Kyselinári prostredníctvom siete firiem obchodovali s bezcenným softvérom a na podvodných odpočtoch DPH pripravili štát o takmer štyri milióny eur. V kauze kyselinárov spolu súdili približne 20 obžalovaných. Okrem Kákoniho si doživotie za vraždy odpykáva aj Rastislav Šitta.