Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

J. KATAINEN: Európska komisia chce ambicióznu Európu

Na snímke viceprezident Európskej komisie Jyrki Katainen. Foto: TASR – Dano Veselský

Katainen dúfa, že do konca roka 2017 budú mať všetky národné parlamenty a vlády vlastný náhľad na budúcnosť EÚ a poskytnú svoj zoznam opatrení a toho, čo od Únie očakávajú.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Európska komisia (EK) chce ambicióznu Európu, ktorá sa díva vpred a je schopná preukázať solidaritu a odpoveď na budúce výzvy. Počas dnešnej konferencie predsedov parlamentov krajín EÚ na Bratislavskom hrade to povedal podpredseda EK pre zamestnanosť, rast, investície a konkurencieschopnosť Jyrki Katainen.

"Európski občania majú v rukách budúci vývoj v Európe. Mali by cítiť, že oni sú vlastníkmi budúcnosti Európy," myslí si. Katainen sa v tejto súvislosti domnieva, že Únia nemôže pokračovať v zabehaných koľajach. "Naše členské štáty budú tvoriť novú európsku 27. Potrebujeme preto nové smerovanie, obsah a záväzky," apeloval.

Katainen dúfa, že do konca roka 2017 budú mať všetky národné parlamenty a vlády vlastný náhľad na budúcnosť EÚ a poskytnú svoj zoznam opatrení a toho, čo od Únie očakávajú. "Predseda EK Jean-Claude Juncker to zozbiera, pripravia sa závery a tie budú determinovať budúce kroky," avizoval.

Podľa podpredsedu EK britské referendum o vystúpení z EÚ prinieslo novú situáciu, preto musíme byť silní, propagovať mier a blahobyt. "Ľudia si kladú otázku, či politici sú schopní ich chrániť. Niektorí sa dokonca snažia EÚ rozbiť a my túto výzvu prijímame," dodal Katainen.