Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

J. Kollár: Reakčná schopnosť vlády je priamo úmerná tlaku

Jozef Kollár Foto: FOTO TASR/Michal Svítok

Poslancovi sa nepáči navrhovaná úprava miezd zdravotníkov.


Bratislava 7. októbra (TASR) - Reakčná schopnosť akejkoľvek vlády je priamo úmerná externému tlaku, v tomto prípade tlaku sestier a pôrodných asistentiek. Počas rozpravy k vládnemu návrhu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý má zvýšiť platy zdravotníkov, to dnes povedal poslanec Jozef Kollár (nezaradený).

"Táto priama úmera platila v roku 2011 počas štrajku lekárov, platí to aj teraz. Ja podporujem zvyšovanie miezd zdravotníckych pracovníkov, ale malo sa konať oveľa skôr. Premrhali sa tri roky," myslí si Kollár.

Nepáči sa mu ani spôsob navrhovaného zvyšovania miezd. "Na jednej strane zákon upravuje platy 21.000 sestier, ale na druhom konci, čo je nepochopiteľné, zákon upravuje aj plat troch zubných asistentov. Samostatné paragrafy upravujú mzdu troch zubných asistentov, ôsmich dentálnych hygieničiek či 35 logopédov. Toto je absurdistan, ktorý nikdy nemal nastať," myslí si opozičný poslanec.

Vladimír Baláž (Smer-SD) ho upozornil, že ten absurdistan sú kategórie. "Také sú tie zdravotnícke povolania a musia sa v zákone vymenovať," reagoval.

Podľa Viliama Novotného (nezaradený) je dôležité, aby minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) so sestrami ešte rokoval. "Je dôležité nájsť kompromis. Načo bude zdravotníkom zákon, s ktorým nesúhlasia," povedal. Čas na rokovanie má podľa neho minister medzi prvým a druhým čítaním zákona. Za potrebné označil tiež, aby bolo akékoľvek navýšenie miezd kryté v rozpočte rezortu.