Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

J. LENČ: Islamista neznamená terorista

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET Tu a teraz je Jozef Lenč, politológ z Univerzity Sv. Cyrila a Metoda, odborník na náboženské a politické systémy Blízkeho východu, ktorý konvertoval na islam. Foto: Tablet.tv

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET TU a TERAZ je Jozef Lenč, politológ z Univerzity Sv. Cyrila a Metoda, odborník na náboženské a politické systémy Blízkeho východu, ktorý konvertoval na islam.

Bratislava 21. apríla (TABLET.TV) – Ako povedal, presvedčenie, prečo sa tak rozhodol, nadobudol po prvom kontakte s publikáciou od autora al-Mukaddima – Úvod do dejín od Ibn Chaldúna, ktorá vyšla v roku 1984 aj v slovenskom preklade. „K islamu sa väčšina ľudí dostane cez internet a cez správy. Ja som sa k islamu dostal vďaka knihe významného islamského mysliteľa,“ uviedol v relácii.



Podľa jeho slov, vhodnú vieru, s ktorou by sa stotožnil, našiel vďaka islamským filozofom. Najskôr nadobudol vnútorné presvedčenie o prechode na islamskú vieru a až po 12 rokoch islam začal praktizovať.

Podľa odhadov dnes žije na Slovensku takmer päť tisíc moslimov, z nich je približne 500 tých, ktorý na túto vieru konvertovali. „Na Slovensku je viac moslimiek, než moslimov,“ doplnil.

V súvislosti s islamom v medzinárodnom, ale aj slovenskom kontexte, zahranično-politický komentátor vyjadril znepokojenie nad skutočnosťou, že islam je v povedomí spoločnosti v aktuálnej dobe často spájaný s terorizmom, čo podporuje šírenie islamofóbie. „Sú to práve médiá, ktoré šírenie tohto fenoménu podporujú,“ uviedol Lenč. Podľa jeho názoru, médiá vo svojich výstupoch používajú termín islamista na označenie člena teroristickej skupiny. Podľa jeho mienky, za ostatné desaťročie došlo k sémantickému posunu významu tohto pomenovania. „Pred niekoľkými desiatkami rokov tento termín slúžil v slovenskom jazyku na označenie človeka – odborníka na islam, rusistu, arabistu,“ objasnil.

Druhým termínom, ktorý podľa jeho názoru médiami využívaný na šírenie islamofóbie, je termín džihádista. „Vytvára sa tak obraz, že džihád je násilie, terorizmus, lebo sa to používa v kontexte na označenie člena teroristickej skupiny. Spoločnosťou je tak vnímaný ako potenciálna hrozba, a tak sa vytvára ideálne prostredie na šírenie islamofóbie.“

V relácii SVET Tu a teraz Lenč uviedol, že v súvislosti s jeho rozhodnutím konvertovať na islam sa stretol aj s negatívnymi reakciami vo svojom okolí.