Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Slovensko

J. LIPIANSKY: Chceme pozitívne ovplyvňovať život našich seniorov

Predseda vlády SR Robert Fico sa zúčastnil 27.júna 2012 v Bratislave na 9. sneme Jednoty dôchodcov na Slovensku. Na snímke vľavo premiér Robert Fico. Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa vyjadrenia odstupujúceho predsedu Jednoty dôchodcov Slovenska Kamila Vajnorského, ktorý stál na čele organizácie 11 rokov, snem zhodnotí výsledky doterajšej práce JDS.

Bratislava 27. júna (TASR) - Na dnešnom bratislavskom IX. sneme Jednoty dôchodcov na Slovensku (JDS) sa 84 delegátov z 90 pozvaných zaoberalo predovšetkým programovými cieľmi JDS na nasledujúce trojročné obdobie.

Podľa vyjadrenia odstupujúceho predsedu JDS Kamila Vajnorského, ktorý stál na čele organizácie 11 rokov, snem zhodnotí výsledky doterajšej práce JDS.

"Najdôležitejšie bude prijatie nových programových zámerov, ktoré budú opätovne orientované na zlepšenie sociálnej situácie dôchodcov, predovšetkým vo vzťahu k valorizácii nízkych dôchodkov na Slovensku," uviedol Vajnorský.

Jediným kandidátom na nového predsedu JDS, ktorého budú voliť vo večerných hodinách, je súčasný podpredseda organizácie Ján Lipiansky.

"Chceme pokračovať v doterajšej bohatej činnosti JDS. Dôležité bude aj vytváranie dôstojných podmienok na aktivity našich základných organizácií. Vo zvýšenej miere sa chceme venovať otázkam medzigeneračnej solidarity. Najdôležitejšie pre JDS je, aby sme dokázali v čo najvyššej miere ovplyvňovať dôstojný život našich seniorov."

Lipiansky dodal, že "priemerný dôchodok je v SR približne na úrovni 375 eur. Nebránime sa zavedeniu valorizácie dôchodkov o pevnú sumu, teda už nie podľa modelu miery inflácie a rastu miezd. Valorizácia dôchodkov o pevnú sumu by mala viesť k solidarite tých, ktorí majú vyššie dôchodky s tými, ktorí majú veľké ťažkosti z dôchodku vôbec prežiť".

Na rokovaní JDS vystúpil s príhovorom predseda vlády SR Robert Fico a minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter, ako aj ďalší hostia.
Tu bude player