Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

J. Lunter hovoril s hlavou štátu o sociálnych témach i senioroch

Ján Lunter, archívna snímka. Foto: FOTO TASR - Branislav Caban

Smerom k vláde zaznela na rokovaní požiadavka byť pri rozhodovaní o tom, v akej podobe a kam budú smerovať milióny eur z podpory EÚ.

Banská Bystrica 28. júla (TASR) - Sociálne podnikanie ale aj koronakríza boli témami rokovania vedenia Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorá v utorok odštartovala dvojdňovú návštevu kraja. Predseda BBSK Ján Lunter hostil hlavu štátu v zreštaurovaných historických priestoroch vily významného maliara Dominika Skuteckého v Banskej Bystrici.

"Poukázali sme na viaceré pozitívne príklady dobrej praxe i na to, čo ľudí trápi, kde by sme potrebovali pomoc štátu a kde vnímame prienik s agendou pani prezidentky," konštatoval po rokovaní Lunter, ktorý na stretnutí otvoril otázky aj o rekordných investíciách do cestnej infraštruktúry, o prepájaní stredných škôl s potrebami trhu práce či hroziacej kríze v sociálnych službách.

"V najbližších rokoch bude chýbať v zariadeniach sociálnych služieb na celom Slovensku asi 20.000 miest pre žiadateľov. Stojíme na pokraji krízy, ktorú je potrebné riešiť – my v kraji sa o to snažíme aj s pomocou odborníkov z Európskej komisie a Svetovej banky v rámci iniciatívy Dobiehajúce regióny. Podarilo sa nám spojiť 11 obcí do funkčného celku, ktorý bude tieto služby zabezpečovať spoločne, efektívne a podľa potreby," zdôraznil šéf kraja.

Prezidentka, ktorá v utorok smeruje aj do zvolenského regiónu, sa pre médiá vyjadrí popoludní. Ako však informovala vedúca oddelenia komunikácie Úradu BBSK Lenka Štepáneková, prezidentka vníma túto tému citlivo.

"Vnímam, že aj BBSK, rovnako ako ďalšie kraje, zápasí s problémom kapacitného nedostatku zariadení zabezpečujúcich sociálnu starostlivosť pre seniorov. Prognózy o tom, ako sa budú ešte viac predlžovať už teraz dlhé čakacie listiny na miesta v zariadeniach sociálnych služieb, sú hrozivé. Samosprávy bez výraznejšej štátnej pomoci situáciu nezvládnu. Bude potrebné prísť s reformou v tejto oblasti. Na jej realizáciu môžu Slovensku pomôcť aj zdroje z fondu obnovy, ktoré budú Slovensku k dispozícii," konštatovala hlava štátu.

Lunter počas rokovania poukázal tiež na potrebu jasne definovaných pravidiel pre prípadnú druhú vlnu pandémie ochorenia COVID-19.

"Na prezidentku sme sa obrátili s prosbou, aby dala tejto téme dôležitosť, napríklad zariadenia sociálnych služieb nemajú doteraz zadefinované štandardy prevencie v čase zdanlivého bezpečia napriek tomu, že ich obyvateľmi sú tí najzraniteľnejší," povedal Lunter.

Smerom k vláde zaznela na rokovaní požiadavka byť pri rozhodovaní o tom, v akej podobe a kam budú smerovať milióny eur z podpory EÚ.

"Samosprávne kraje by z tejto diskusie nemali byť vylúčené. Chceme byť advokátmi tém, ktoré ľudí v regiónoch zásadne trápia, ako nezamestnanosť, slabá dostupnosť zdravotníckych služieb, zlý stav cestnej infraštruktúry či integrácia verejnej dopravy," dodal šéf kraja.

Podľa neho BBSK trpí nerovnomerným financovaním a investovaním do cestnej infraštruktúry v rámci SR.

"Tam, kde sú diaľnice a rýchlostné cesty, je vysoká zamestnanosť, tam kde nie sú, neprídu investori a ani turisti. To by si mala uvedomiť aj nová vláda," zdôraznil Lunter.