Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

MARUŠIAK: Rozdelenie Československa by dnes bolo akceptované ťažšie

Na archívnej snímke Juraj Marušiak. Foto: internet

Slovensko nebolo podľa politológa celkom pripravené na spravovanie vlastného štátu, ale zvládlo to.

Bratislava 24. novembra (TASR) – Rozdelenie Československa, ku ktorému došlo pred necelými 25 rokmi, bolo v tom čase správne rozhodnutie. Pre obe krajiny to bola príležitosť nastaviť vlastnú cestu rozvoja, zároveň dovŕšiť budovanie národnej štátnosti. Pre Slovensko aj príležitosť samostatne pracovať na vlastnej modernizácii. Ak by k rozvodu nedošlo vtedy, dnes by bolo prípadné rozdelenie akceptované ťažšie. Pre TASR to uviedol politológ Juraj Marušiak zo Slovenskej akadémie vied.

„Udalosti v Katalánsku a reakcia EÚ na ne ukazujú, ako ťažké by bolo prípadné rozdelenie akceptované v súčasnosti. To by bol problém aj v prípade 'zamatového rozvodu', keďže v EÚ je viacero štátov, ktoré sa obávajú podobného scenára - napr. Belgicko, Španielsko, Taliansko, Veľká Británia,“ uviedol Marušiak.

Predstavy slovenských a českých elít o budúcnosti spoločného štátu boli v tom čase podľa neho nekompatibilné. „Ak by aj referendum rozhodlo o zachovaní ČSFR, naďalej by bola nastolená otázka, ako má daný spoločný štát vyzerať. Čiže možno by sme doteraz sledovali nové a nové kolá rokovaní po všetkých možných hradoch a zámkoch na Slovensku i v Česku a spochybňovanie aj toho, čo bolo výsledkom dohody,“ vysvetlil.

Rozdelenie podľa Marušiaka navyše umožnilo dosiahnuť takú kvalitnú úroveň slovensko-českých vzťahov, aká historicky nebola veľmi dávno. „Myslím, že slovenská spoločnosť za roky samostatnosti dozrela,“ poznamenal. Problémy, ktoré trápia slovenskú a českú spoločnosť, nevyplývajú podľa neho z rozdelenia štátu. „Sú prejavmi krízy liberálnej demokracie a neoliberálneho sociálno-ekonomického modelu, ktorý v súčasnosti v Európe dominuje. Táto kríza je prítomná rôznym spôsobom v každej demokratickej krajine,“ objasnil.

Slovensko nebolo podľa Marušiaka celkom pripravené na spravovanie vlastného štátu, ale zvládlo to. „V momente, keď sa takýto krok udeje, azda nikto na to nie je pripravený. Neboli na to pripravení ani Slovinci a Chorváti, ani Litovčania či Ukrajinci, nebola na to pripravená ani ČSR v roku 1918. Budovanie infraštruktúry, vlastnej diplomacie, ozbrojených síl, plnohodnotných národných elít je proces, ktorý sa nedá zavŕšiť zo dňa na deň,“ zdôraznil.

Za roky existencie samostatného štátu Slovensko podľa Marušiaka dokázalo, že je štandardnou stredoeurópskou krajinou, a teda sme schopní spravovať svoj štát rovnako ako naši susedia.