Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Mihál chce zrušiť odvody z dohôd pre zamestnancov občianskych združení

Jozef Mihál Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Problém odvodov trápi podľa Mihála napríklad športové kluby, ktoré na dohody zamestnávajú trénerov či rozhodcov. Ale aj ďalšie občianske združenia v oblasti kultúry, či centrá voľného času.

Bratislava 20. júna (TASR) – Dohodári, ktorí pracujú pre občianske združenia, by nemali platiť odvody z dohôd. Navrhuje to opozičný poslanec za SaS Jozef Mihál v pozmeňovacom návrhu k vládnej novele zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Úrady vlády SR.

Problém odvodov trápi podľa Mihála napríklad športové kluby, ktoré na dohody zamestnávajú trénerov či rozhodcov. Ale aj ďalšie občianske združenia v oblasti kultúry, či centrá voľného času a rôzne organizácie, ktoré zabezpečujú pre žiakov záujmové krúžky.

"Verím, že sa zamyslíte nad týmto návrhom a dúfam vo vašu podporu," apeloval Mihál na poslancov v závere tretieho rokovacieho dňa 21. schôdze Národnej rady (NR) SR. Pripomenul, že k zavedeniu odvodov z dohôd pristúpila vláda Roberta Fica (Smer-SD) od januára tohto roku. "Poškodilo to sféru tretieho sektora a súčasne aj fungovanie slovenského športu," argumentoval Mihál.

Samotná novela zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Úrady vlády SR má zaviesť do praxe novinku, na základe ktorej bude môcť tento úrad poskytovať dotácie aj na rozvoj športu. Poslanci o nej práve diskutujú v druhom čítaní. V rokovaní bude plénum NR SR pokračovať v piatok 21. júna ďalšími neprerokovanými bodmi.