Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Slovensko

J. Mikloško odsúdil obchodovanie s ukrajinskými deťmi

Na archívnej snímke komisár pre deti Jozef Mikloško. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V 21. storočí je neprípustné, aby sa deti a ktokoľvek iný stával obeťou takéhoto obchodovania. Dieťa sa nikdy nesmie dostať do roly tovaru, vyhlásil komisár pre deti Jozef Mikloško.

Bratislava 29. júna (TASR) - Komisár pre deti Jozef Mikloško odsúdil obchodovanie s ukrajinskými deťmi. Vyzýva na sprísnené hraničné kontroly osôb sprevádzajúcich maloleté deti. Osobitne upozorňuje na maloleté deti, ktoré prekračujú hranice bez sprievodu rodičov. Slovenské humanitárne organizácie požiadal o obozretnosť a ohlasovanie podozrivého správania polícii. TASR o tom informovali z Úradu komisára pre deti.

"V 21. storočí je neprípustné, aby sa deti a ktokoľvek iný stával obeťou takéhoto obchodovania. Dieťa sa nikdy nesmie dostať do roly tovaru. Akékoľvek takéto správanie dôrazne odsudzujem. Veľmi znepokojujúce je, že sa skupiny, ktoré takýmto spôsobom obchodujú s deťmi, zaštiťujú humanitárnymi aktivitami," vyhlásil Mikloško. Zároveň ocenil, s akou otvorenosťou a razantnosťou prípad rieši ukrajinská polícia.

Komisár sa podľa svojich slov pred tromi dňami vrátil zo Zakarpatskej oblasti na Ukrajine. Vypočul si tam svedectvá o veľkom utrpení detí, žien a celých rodín. "Je ohavné využívať vojnový konflikt a utrpenie ľudí vo svoj prospech, preto v maximálnej možnej miere odsudzujem konanie, pri ktorom sa údajne maloleté deti vo veku 11 mesiacov až dva roky mali stať predmetom falošných adopcií a obchodovania s deťmi," skonštatoval.

Upozornil na to, že ide o hrubé porušenie článku 35 Dohovoru o právach dieťaťa, v zmysle ktorého sú zmluvné štáty povinné prijímať všetky nevyhnutné vnútroštátne, dvojstranné a mnohostranné opatrenia na zabránenie únosu detí, predávaniu detí a obchodovaniu s nimi s akýmkoľvek cieľom a v akejkoľvek podobe.