Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

J. Mikloško: Pre deti z domovov je dôležitá osobnostná príprava

Na snímke predseda občianskeho združenia Úsmev ako dar Jozef Mikloško počas tlačovej konferencie pri príležitosti Dňa úsmevu, 24. mája 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Organizácia Úsmev ako dar, ktorej predsedom je Jozef Mikloško, pomáha stovkám detí a mladých, aby sa mohli rozvíjať a po opustení detského domova sa mohli uplatniť v živote.


Bratislava 24. mája (TASR) - Takmer 5000 detí na Slovensku vyrastá mimo svojej rodiny. Organizácia Úsmev ako dar pomáha stovkám detí a mladých, aby sa mohli rozvíjať a po opustení detského domova sa mohli uplatniť v živote. "Detské domovy sú plné, zmenila sa skladba detí. Len dve percentá sú úplné siroty, 99 percent detí má svojich rodičov, minimálne jedného," uviedol dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Jozef Mikloško, predseda Úsmevu ako dar.

Upozornil aj na fakt, že v domovoch prevládajú staršie deti. "Vekový priemer je desať rokov, tie časy, keď boli detské domovy plné malých útlych detí, sú dávno preč. Sú aj malé deti v domovoch, tie sú, našťastie, v profesionálnych rodinách, ale väčšina detí má desať rokov a viacej," doplnil s tým, že snahou Úsmevu ako dar je vrátiť deťom vlastnú rodinu.

Napriek snahám však 80 až 90 percent detí ide do života z detských domovov, nepodarí sa sanácia alebo náhradná rodina. Mikloško prízvukuje mimoriadnu dôležitosť ich osobnostnej prípravy na samostatnosť a vlastné rodičovstvo. "Pred 15 rokmi to bolo 200 - 250 detí, dnes je to 550 detí ročne, čo odchádza do samostatnosti. Snažíme sa im pomôcť pri zamestnaní, ubytovaní," povedal predseda spoločnosti, ktorá pomáha mladým ľuďom opúšťajúcim detský domov po dovŕšení plnoletosti napríklad SOS programom alebo prostredníctvom centier na obnovu rodiny v Dunajskej Lužnej, Zvolene, Košiciach a Prešove. "Najdôležitejšia je iniciatíva Domováci domovákom, ktorá vznikla minulý rok, to sú deti, ktoré vyšli z detských domovov a dnes chcú pomáhať tým, ktorí odchádzajú po nich."

Úsmev ako dar poskytuje deťom z detských domovov priestor na rozvoj talentu a osobnosti v rôznych oblastiach, pomáha im znovu získať sebaistotu a zdravé sebavedomie. Túto funkciu plnia športové hry i Najmilší koncert roka. "Ukázalo sa, že deti, ktoré sa dlhodobo o niečo snažia, či v športe, alebo kultúre, majú oveľa viac vôľových vlastností, ktoré sú do života nutné - nevzdávajú sa, bojujú s prekážkami, majú oveľa lepší štart do života a lepšie sa v ňom uchytili," povedal pre TASR Mikloško.

V poradí 26. ročník prehliadky umeleckých talentov detí z detských domov a náhradných rodín Najmilší koncert roka sa uskutoční 25. mája o 18.00 h v bratislavskom Divadle Aréna. Predchádzalo mu šesť regionálnych kôl, na ktorých vystúpilo 497 detí. Na galavečer z nich postúpilo zhruba 150 detí, ktoré predvedú vlastnú tvorbu, tanec, spev, divadlo. Tento rok bude znova udelená cena Pipi Dlhej Pančuchy pre človeka, ktorý vyrastal v detskom domove a môže byť príkladom pre ostatných. "Prezradím, že tento rok ju dostane prvý riaditeľ detského domova, ktorý vyrástol v detskom domove, a to je úžasné, keď máme dnes v detskom domove v Necpaloch riaditeľa, ktorý sám zažil detský domov, to je obrovský posun, ktorý vnímame ako veľmi významný," uzavrel Mikloško.