Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Začala sa operácia Spoločná hradba, s covidom bude pomáhať 262 vojakov

Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) počas brífingu po rokovaní 42. schôdze vlády SR 12. októbra 2020 v Bratislave.. Foto: TASR - Jakub Kotian

Vojaci, ktorí vypomáhajú, vytvoria v prvý deň nastúpenia dvojičku s hygienikmi či zdravotníkmi.

Bratislava 12. októbra (TASR) - V nemocniciach, odberových tímoch a regionálnych úradoch verejného zdravotníctva (RÚVZ) momentálne pomáha približne 262 vojakov. Ide o 14 regionálnych úradov po celom Slovensku. Informoval o tom po rokovaní vlády minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Predpokladá, že do konca týždňa bude zdravotníkom vypomáhať 500 vojakov.

"Ozbrojené sily (OS) SR pomáhajú a budú pomáhať tak, ako to budú požadovať zodpovedné zložky," podotkol Naď. Dodal, že vojaci budú v regiónoch dovtedy, dokedy to bude potrebné a ich mandát sa bude predlžovať podľa potreby.



Vojaci, ktorí vypomáhajú, vytvoria v prvý deň nastúpenia dvojičku s hygienikmi či zdravotníkmi. "Nie je to náročná robota, na ktorú by sa trebalo niekoľko týždňov školiť. To sú veci, ktoré sa naučia tí ľudia veľmi rýchlo a rýchlo budú postupovať aj samostatne," priblížil Naď.

OS SR budú pomáhať pri odstraňovaní následkov núdzového stavu. Vláda minulý týždeň súhlasila s vyčlenením do 1500 vojakov. Vojaci budú vyčlenení na základe požiadaviek ministra zdravotníctva na nevyhnutný čas, posilnia regionálne úrady verejného zdravotníctva i vybrané zdravotnícke zariadenia. Opatrenie je termínované do konca roka.




Oravským hygienikom prišla od pondelka na pomoc armáda


Nepriaznivá epidemiologická situácia na Orave si od pondelka vyžiadala nasadenie vojakov. Vyše 50 príslušníkov ozbrojených síl pomáha na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Dolnom Kubíne. Podľa šéfky úradu Márie Varmusovej budú vojaci po zaučení schopní odpovedať na informačné telefonáty od obyvateľov. V prípade potreby budú tiež robiť základné kontroly ľudí v karanténe alebo pozitívne testovaných na nový koronavírus.



"Na podporu občanov SR boli vyčlenené ozbrojené sily. V rámci operácie Spoločná hradba budú plniť úlohy podľa pokynov RÚVZ. Našou úlohou bude pomáhať pri dohľadávaní kontaktov a s ďalšími úkonmi, ktorými nás riaditeľka regionálneho úradu osloví. Počty vojakov sa budú denne líšiť, budeme pracovať denne, koľko bude potrebné," priblížil pre médiá náčelník štábu 11. mechanizovaného práporu Martin Marián Golis.

Riaditeľka úradu doplnila, že takouto pomocou ich vojaci v momentálnej situácii veľmi odbremenia, keďže pre množstvo práce museli odsúvať iné činnosti a náplne RÚVZ. "Uľavilo sa nám. Predbežne je dohodnuté, že počas zlej epidemiologickej situácie nám budú vypomáhať až do odvolania. Chceli by sme, aby boli čo najkratšie, aby sa situácia v regióne stabilizovala, počty pozitívnych klesali a kroky, ktoré robíme, boli účinné a mali prospech pre zdravie a ochranu obyvateľov," zhodnotila Varmusová. Vojaci podľa nej budú pracovať aj v teréne, robiť kontroly dodržiavania opatrení - od reštauračných zariadení až po fitnescentrá. Po zacvičení a naštudovaní si opatrení hlavného hygienika a vlády SR budú obyvateľom podávať konkrétne informácie o testovaní, príznakoch či karanténe.

Od pondelka je v rámci operácie Spoločná hradba nasadených 262 vojakov v 14 mobilných odberových miestach, 12 regionálnych úradoch verejného zdravotníctva a 16 nemocniciach na celom území SR. Do konca týždňa predpokladá rezort obrany v boji s pandémiou nového koronavírusu nasadenie viac ako 500 vojakov.



RÚVZ v Banskej Bystrici od pondelka pomáha šesť profesionálnych vojakov



Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici pomáha od pondelka šesť profesionálnych vojakov z brigády riadenia vzdušných operácií. V plnom nasadení začnú pracovať od utorka (13. 10.) a spolupracovať budú najmä s odborom epidemiológie podľa jednotlivých potrieb odborníkov, ale i s ďalšími odbormi, ktoré treba posilniť pri práci s infolinkou. TASR o tom v pondelok informovala Mária Tolnayová, hovorkyňa banskobystrického RÚVZ.

"Dnešný deň sa pod vedením našich odborníkov zaúčajú pre činnosti spojené s epidemiologickým šetrením v súvislosti s ochorením COVID-19. Týka sa telefonickej komunikácie s osobami volajúcimi na náš úrad, ale aj administratívnej práce s ňou spojených. Poskytnutú spoluprácu si veľmi vážime, lebo čiastočne odbremenia našich vysoko zaťažených pracovníkov," konštatovala regionálna hygienička Zora Kľocová Adamčáková.

"Pomôžu nám počas vyťažených, hlavne víkendových dní. Uvidíme, ako sa bude vyvíjať epidemiologická situácia a podľa nej sa bude odvíjať i dĺžka pomoci profesionálnych vojakov ministerstva obrany na našom úrade," zdôraznila Kľocová Adamčáková.

"Sme odhodlaní byť profesionálnymi pomocníkmi odborníkom verejného zdravotníctva. Budeme tu pracovať sedem dní v týždni," dodal jeden z vojakov.