Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

J. Nagy: Menšín ubúda, bolo by cynické iba zachovať status quo

Foto: TASR/Pavol Remiaš

Na úvod piateho rokovacieho dňa druhej schôdze NR SR to v rozprave k Programovému vyhláseniu vlády vyhlásil poslanec József Nagy (Most-Híd).

Bratislava 10. mája (TASR) - Výsledky sčítania ľudu vykazujú asimiláciu národnostných menšín, ktorých ubúda a bolo by preto cynické iba zachovávať v tejto oblasti status quo bez ambície zlepšiť tento vývoj. Na úvod piateho rokovacieho dňa druhej schôdze NR SR to v rozprave k Programovému vyhláseniu vlády vyhlásil poslanec József Nagy (Most-Híd).

Zachovanie status quo v menšinovej politike sľúbil po voľbách premiér Robert Fico (Smer-SD). "SR sa hlási k ochrane menšín a považuje ich za obohatenie existencie moderného Slovenska. To je dostatočný dôvod, aby sme sa to snažili zlepšiť vo vládnom programe," upozornil Nagy. Opozičný poslanec preto očakáva ústretovosť a kontinuálny rozvoj menšinových práv.

"Nech sa vyriešia problémy menšinového školstva, problémy s učebnicami, s ďalším vzdelávaním pedagógov či s preťažením detí cudzími jazykmi v národnostnom školstve," apeloval.

Nagy ako zástanca a jeden z tých, čo majú veľké rodiny, zároveň nevie podporiť deklarovanú snahu vlády zastaviť systém postupného zvyšovania materských dávok a predlžovania materských dovoleniek. "Aj keď našej rodiny sa to zrejme netýka, navrhujem v tom pokračovať," konštatoval.

Vládnemu programu venujú poslanci už štvrtý rokovací deň, pričom tento dokument ich zamestnáva už viac ako 17 hodín. Zatiaľ vystúpilo v rozprave 32 písomne prihlásených poslancov, ostáva posledný, ktorým je Dušan Muňko (Smer-SD). Po jeho prejave bude možnosť prihlásiť sa ústne. Po vyčerpaní všetkých príspevkov bude nasledovať hlasovanie o vládnom programe, ktoré je spojené s návrhom na vyslovenie dôvery druhej Ficovej vláde.