Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

J. PRACHAŘ: Primitívna hudba, čo sa hrá v rádiách, je pre deti

Na Zlatých pieskoch začal deviaty ročník hudobného stretnutia Uprising Reggae Festival 26. augusta 2016 v Bratislave Foto: TASR - Jakub Kotian

Podľa kalendára sa síce leto skončilo, ale nová česká komédia Prázdniny v Provence môže divákom letné obdobie predĺžiť, alebo ho aspoň pripomenúť.

Bratislava 30. septembra (TASR) - Podľa kalendára sa síce leto skončilo, ale nová česká komédia Prázdniny v Provence môže divákom letné obdobie predĺžiť, alebo ho aspoň pripomenúť. V komédii o troch kamarátoch, členoch kapely, ktorí sa rozhodnú ujsť z kolobehu práce do slnečného Francúzska, si zahrali Vojtěch Kotek, Kryštof Hádek a Jakub Prachař. "Má sa hovoriť, že je to komédia, ale vo finále je to dosť smutný film," uviedol v rozhovore pre TASR Jakub Prachař, herec, hudobník a moderátor pochádzajúci z veľkého hereckého klanu.

Syn umeleckého páru (herečky Dany Batulkovej a herca Davida Prachařa) a vnuk zaslúžilého umelca Ilju Prachařa mal pre svoju filmovú postavu aj predobraz. "Zistil som, že v Čechách množstvo (ne)umelcov i muzikantov trúsi veľa blbostí. Možno preto, že boli občas v Indii, nemajú odžité určité veci, a potom trúsia blbosti, ktoré ich v určitej fáze kariéry zarazia a už si s tým nevedia rady. Medzitým naložia na svojich fanúšikov niečo, čo ani oni sami nevedia, čo to je, pretože tomu nerozumejú, a trúsia nejaké pravdy, ktoré sú k ničomu," vyhlásil herec. V komédii nakrúcanej v krajine plnej slnka a vôní, presnejšie v mestečku Six-Fours-les-Plages, ležiacom na pobreží medzi Marseille a Nice, si zahral šíriteľa právd, ktorý však konkrétne životné situácie nezvláda. "Keď mu dievča povie, že s ním má dieťa, nevie čo s tým, pritom stále trúsi bohapusté hlúposti o tom, aký je vesmír pekný, človek by mal byť uvedomelý a láska je vždy pekná," priblížil Jakub svojho "trúsiča právd" z filmovej novinky Prázdniny v Provence.

V rozhovore si spomenul aj na svoju hudobnú kariéru, ktorá sa prakticky skončila rozpadom kapely Nightwork. Podľa Jakuba Prachařa je hudba sranda a väčšina interpretov, ktorí chcú byť veľmi populárni, produkujú hudbu pre deti. "Tá primitívna hudba, čo sa hrá v rádiách, je pre deti," podčiarkuje niekdajší člen a spoluzakladateľ Nightwork a priznáva, že aj táto svojho času veľmi obľúbená česká kapela hrala do istej miery hudbu pre deti. "Potom to už nešlo, myslím si, že sme si všetci užili veľkú zábavu. A keď to spätne hodnotím, musím povedať, že aj keď sme nevedeli, ako to robíme, bolo to celé dobre urobené, ale bolo to zase len pre deti," pripustil Prachař, ktorý dnes v aute počúva ticho a doma jazz. "Jediná hudba, ktorá ma láka, je tá, ktorej nerozumiem - vážna hudba alebo úplne podivná hudba, nie pódiová. Chcel by som robiť hudbu, ale, bohužiaľ, nie som muzikant - hudobný skladateľ. Ľudia, čo majú pocit, že robia nejaké pesničky, akordy a že sú muzikanti - no nie sú, sú to pesničkári. Muzikant je úplne niekto iný, muzikant je Krzysztof Penderecki, muzikant je Bedřich Smetana," prízvukuje herec a moderátor, ktorého aj slovenskí diváci poznajú zo seriálu Ohnivý kuře, či vďaka veľkým televíznym projektom.

Televíznemu prostrediu aj napriek moderátorskej či porotcovskej práci Jakub Prachař podľa vlastných slov nepodľahol. Zázemie má v malom divadle, kde hrá pre 60 ľudí: "Stále mám pocit, že ešte som sa nezbláznil, nepodľahol som sám sebe vo všetkých tých televíznych projektoch. Myslím, že televízia je najhoršie prostredie na svete, horšie neexistuje. Je hrozne nevraživé, elitárske a niekedy je hrozne nekamarátske."