Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

J. ZÁBOJNÍK: Teroristický útok v Paríži je ako z filmu

Na snímke z videa policajti hliadkujú na bulvári Champs-Élysées v centre Paríža, kde došlo k streľbe vo štvrtok 20. apríla 2017. Foto: TASR/AP

Pri štvrtkovom 20.4. útoku v Paríži prišiel o život jeden príslušník polície, ďalší dvaja policajti utrpeli zranenia.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Usmrtenie francúzskeho policajta a zranenie ďalších dvoch ľudí v centre Paríža je ako z filmu. Domnieva sa slovenský bezpečnostný analytik a bývalý šéf slovenských ochrankárov Juraj Zábojník.

Paríž je podľa neho kontaminovaný nenávisťou útočníkov rôznej vekovej kategórie a chladnokrvné zabíjanie začína postupne prerastať do rôznych regiónov Európy. "V tomto období strachu, v ktorom Európania žijú, už nie je podstatné, kto sa k útoku prihlásil a koho vyslancami sú útočníci. Podstatné je to, že občania nielen Francúzska, ale už aj mnohých krajín Európy, akoby postupne strácali historicky známy obranný sparťanský štít. Pýtam sa, prečo? Veď útočníci pri viacerých útokoch v Európe nezaviedli žiadnu prevratnú taktickú inováciu," uviedol pre TASR analytik.

"Bolo by chybné tvrdiť, že besnenie a chladnokrvné zabíjanie nevinných ľudí je ukážkovým výsledkom neustáleho výcviku a vynikajúcej disciplíny teroristov, akú mali sparťanskí bojovníci, keď bojovali vo formáciách nazývajúcich sa falangy a išiel z nich strach. Ale teroristi využívajú iné prednosti Sparťanov a tými sú súdržnosť a efektívnosť. Idú v jednej línii a sú presvedčení. Proti tomu sa veľmi ťažko bojuje a určite nie frázami politických predstaviteľov, že to nevzdajú," povedal.

"Koľko mŕtvych obetí ešte musí byť, aby sa dosiahlo víťazstvo nad teroristickými útočníkmi, ktorí neútočia ani vo formáciách? Čo by sa bolo stalo, ak by si boli zvolili tento spôsob taktiky pri útokoch na britský parlament, na nevinných ľudí na námestiach Berlína, v nákupných centrách a inde? Je také zložité prekonať ochrannú líniu pár hliadkujúcich policajtov, pokiaľ netvoria štrukturálne zosilnený kordón?" pokračoval Zábojník.

Pri štvrtkovom 20.4. útoku v Paríži prišiel o život jeden príslušník polície, ďalší dvaja policajti utrpeli zranenia. Kým prvého z nich museli lekári v noci nadnes operovať a jeho stav je po zákroku stabilizovaný, druhého zraneného policajta dopoludnia prepustili z nemocnice. Televízia BFMTV spresnila, že v súvislosti s prežitou traumou absolvuje ešte terapiu u psychológa.