Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

J. ŽITŇANSKÁ: S hazardom nemožno hazardovať

Jana Žitňanská Foto: TASR/Martin Baumann

Novela o hazardných hrách má obciam a mestám vrátiť oprávnenia rozhodovať o regulácii, obmedzení alebo vylúčení hazardu z územia spravovaného obcou.

Bratislava 4. februára (TASR) – Mestá a obce by mali opätovne získať účinnejšiu možnosť rozhodovať o tom, či v ich obci alebo mestskej časti budú prevádzky s hazardnými hrami. V novele zákona o hazardných hrách to navrhuje trojica poslancov zo strany KDH Ján Figeľ, Pavol Hrušovský a Pavol Zajac. Poslanci sa návrhom zaoberali na konci piateho dňa 29. schôdze Národnej rady (NR) SR.

"Na Slovensku pribúda počet stávkarov a hazardu sa mimoriadne darí. Oceňujem iniciatívu KDH. Riešení môže byť podstatne viac ako zabrániť rozmachu hazardu na Slovensku," priblížila nezaradená poslankyňa Jana Žitňanská.

Preto je presvedčená, že ak by novela zákona prešla do druhého čítania, bolo by potrebné doplniť aj ďalšie opatrenia na obmedzenie hazardu na Slovensku. "Vláda by sa mala konečne zamyslieť nad tým, čo jej hazard v skutočnosti prináša. Pre obce prináša len problémy. Vláda by sa mala zamyslieť nad tým, ako chce vstúpiť do prevencie a upozorniť aj mladých ľudí na to, že s hazardom nemožno hazardovať a ako zabezpečiť liečbu závislých ľudí," vyzvala svojich kolegov Žitňanská.

Novela má obciam a mestám vrátiť oprávnenia rozhodovať o regulácii, obmedzení alebo vylúčení hazardu z územia spravovaného obcou. Rovnako občania majú dostať možnosť na základe petície podpísanej aspoň desiatimi percentami obyvateľov vyvolať proces vedúci k obmedzeniu hazardu. Následne by rozhodovalo príslušné zastupiteľstvo s tým, že ak by petícii nevyhovelo, bolo by povinné vypísať o takejto téme referendum v mestskej časti či obci.