Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Žitňanská: Obete násilia páchaného na ženách potrebujú konkrétnu pomoc

Na archívnej snímke Jana Žitňanská. Foto: TASR - Michal Svítok

V roku 2015 oslovila slovenské ministerstvá, Generálnu prokuratúru, Justičnú akadémiu a Prezídium Policajného zboru a zisťovala, aká je reálna situácia na Slovensku a ako sa ju snažia zlepšiť.

Bratislava 25. novembra (TASR) - O konkrétnej pomoci obetiam násilia páchaného na ženách sa podľa europoslankyne Jany Žitňanskej (NOVA, ECR) príliš málo hovorí a ešte menej sa v tejto veci koná. Povedala to pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti násiliu páchanému na ženách. Žitňanská pôsobí ako podpredsedníčka Výboru Európskeho parlamentu pre práva žien a rodovú rovnosť (FEMM).

V roku 2015 oslovila slovenské ministerstvá, Generálnu prokuratúru, Justičnú akadémiu a Prezídium Policajného zboru a zisťovala, aká je reálna situácia na Slovensku a akým spôsobom sa ju snažia zlepšiť. Na situáciu sa spytovala aj organizácií, ktoré ženám v ťažkých situáciách pomáhajú. Svoj prieskum zopakovala tento rok, aby zistila, či a ako sa situácia posunula.

Presné štatistiky, ktoré by zachytávali podiel násilia páchaného na ženách, podľa Žitňanskej neexistujú. Z jej prieskumu vyplýva, že na vzdelávaní príslušníkov Policajného zboru v oblasti násilia páchaného na ženách sa zúčastnili len tri percentá policajtov. Vzdelávacie kurzy, ktoré organizuje Justičná akadémia pre sudcov, prokurátorov a justičných čakateľov, sú dobrovoľné, je ich málo a často ich absolvuje iba niekoľko desiatok záujemcov.

Generálna prokuratúra od roku 2015 prevádzkuje Národnú linku pre ženy zažívajúce násilie a Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR linku a emailovú schránku pre týrané osoby. Na národnú linku sa obracajú za rok stovky a na Linku pre týrané osoby tisícky ľudí, pričom asi polovica telefonátov je odstúpená na ďalšie konanie. Veľký význam núdzových liniek potvrdili organizácie, ktoré pomáhajú ženám v krízových situáciách.

"Situácia na Slovensku sa za tie tri roky veľmi nezlepšila. Vzdelávanie policajtov, sudcov či prokurátorov je minimálne, pričom práve ich prístup k ženám, ktoré čelia násiliu, je kľúčový pre dôveru týchto žien a ich ochotu prípady násilia nahlasovať," konštatovala Žitňanská, podľa ktorej na Slovensku chýbajú konkrétne opatrenia na pomoc ženám.

Deň boja proti násiliu páchanému na ženách začali medzinárodne uznávať od roku 1981 a svet si ho pripomína každý rok 25. novembra. V roku 1960 boli v tento deň v Dominikánskej republike zavraždené tri sestry bojujúce za svoje práva a stali sa tak symbolom boja proti násiliu páchanému na ženách.