Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

J. Žitňanská: Ruská propaganda je obrovskou hrozbou

Jana Žitňanská Foto: TASR

Europoslanci obviňujú Rusko, že sa dlhodobo snaží zasahovať do vnútornej politiky členských štátov Únie a podrývať jej súdržnosť šírením dezinformácií.

Brusel 21. novembra (TASR) – Putinovská propaganda a dezinformácie sú obrovskou hrozbou, ktorej sa musíme postaviť oveľa jasnejšie ako doteraz, vyhlásila deň pred začiatkom plenárneho zasadnutiu Európskeho parlamentu (EP) slovenská europoslankyňa Jana Žitňanská. O tom, ako reagovať na propagandu zameranú proti EÚ, budú europoslanci hovoriť v utorok 22. novembra v Štrasburgu.

EP bude hlasovať o správe, ktorou vyzýva únijné inštitúcie i členské štáty, aby prijali opatrenia na efektívny boj proti dezinformačných kampaniam. Europoslanci navrhujú vytvoriť spoločnú stratégiu boja proti propagande, napríklad sprístupnením informácií o činnosti a fungovaní inštitúcií EÚ, vyvracaním dezinformácií, ale aj podporou slobodných médií.

Europoslanci v správe obviňujú Rusko, že sa dlhodobo snaží zasahovať do vnútornej politiky členských štátov Únie a podrývať jej súdržnosť šírením dezinformácií. Europoslanci upozorňujú aj na to, že Rusko investuje významné finančné zdroje do svojich dezinformačných a propagandistických nástrojov, ktoré priamo alebo nepriamo využíva štátna moc.

V správe sa píše, že kritika musí byť umožnená a nesmie byť stotožňovaná s propagandou. "Slobodné a zodpovedné médiá sú nevyhnutným predpokladom dobrého fungovania spoločnosti s nenahraditeľnou úlohou prinášať overené informácie a kontrolovať moc," uviedla dnes Jana Žitňanská, bývalá novinárka.

"Úplne inou vecou však je šírenie nepravdivých správ alebo poloprávd, ktoré musíme odhaľovať, jasne pomenovať, podľa možnosti sa ich šíreniu brániť a neúnavne vysvetľovať, že realita je iná, než sa ju dezinformátori snažia z veľmi zrejmých dôvodov šíriť," dodala europoslankyňa.