Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Minister Žiga navrhol obciam memorandum proti ťažbe uránu na Jahodnej

Na snímke protestujúci košickí občianski aktivisti. Foto: TASR/Milan Kapusta

Pred a počas stretnutia vyjadrilo svoj názor aj niekoľko protiuránových aktivistov vedených Ladislavom Rovinským.

Košice 9. januára (TASR) – Ministerstvo životného prostredia nedostalo dostatočné argumenty na to, aby mohlo zastaviť geologický prieskum pre prípadnú ťažbu uránu v lokalite Čermeľ – Jahodná pri Košiciach. Po informatívnom stretnutí so starostami dotknutých obcí a predstaviteľom Košického samosprávneho kraja to vyhlásil minister životného prostredia Peter Žiga.

"Geologický prieskum bude predĺžený do 15. apríla 2015," povedal dnes minister s tým, že v stanoviskách samospráv bolo uvedené, že geologický prieskum nie je v súlade s ich pláni hospodárskeho a sociálneho rozvoja, čo však nemôže viesť k jeho zastaveniu. Z prítomných zástupcov šiestich obcí podporila prieskum uránu len Košická Belá.

Žiga zdôraznil, že problematiku geologického prieskumu na Jahodnej jeho ministerstvo zdedilo. "Rozhodnutie o ňom tu je už od roku 2005. Ak by sme tento prieskum nepredĺžili, riskovali by sme medzinárodnú arbitráž s možným dopadom pre štát vo výške desiatok miliónov eur," doplnil.

Ako však zdôraznil, na stretnutí vyzval zástupcov obcí, aby spoločne postupovali proti ťažbe uránu. "Navrhol som im spôsob memoranda o spolupráci proti ťažbe," doplnil. Obce by teraz tento návrh mali prerokovať na vlastných zastupiteľstvách a následne by podľa Žigu mohlo byť memorandum podpísané.

"Aj ja som proti ťažbe uránu," vyhlásil minister. Samosprávy pritom majú právo veta pri vytýčení dobývacieho priestoru.



Aktivisti vyjadrili svoj názor

Na snímke protestujúci košickí občianski aktivisti.
Foto: TASR/Milan Kapusta
Pred a počas stretnutia vyjadrilo svoj názor aj niekoľko protiuránových aktivistov vedených Ladislavom Rovinským. "Prieskum vedie ťažbe," zopakoval svoj argument. Po skončení pracovného stretnutia sa s aktivistami stretol aj minister.

Ako poznamenala hovorkyňa Greenpeace Slovensko Lucia Szabová, pokračovanie prieskumu uránu ešte neznamená, že na lokalite sa aj bude ťažiť. "Samozrejme, boli by sme radi, keby sa projekt uzavrel a Košičania si mohli vydýchnuť. Veríme, že petícia, ktorú sme pred rokmi odovzdali do parlamentu, aj súčasný hlas občanov, jasne ukazujú samosprávam, že ťažba uránu na Slovensku nie je vítaná investícia. Moment rozhodnutia o projekte ešte nenastal, ale dúfame, že keď dôjde k rozhodujúcim povoľovacím procesom, povedia samosprávy týmto projektom jasné nie," zhrnula.