Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Exministra a exriaditeľa SPP Jána Duckého zavraždili pred 15 rokmi

Ján Ducký Foto: TASR
Na archívnej snímke príslušníci polície strážia vchod do domu na Bajzovej ulici v Bratislave, kde 11.januára 1999 približne o 13.hodine v priestoroch vstupnej chodby bol zastrelený bývalý minister hospodárstva SR, riaditeľ Slovenského plynárenského priemyslu a funkcionár HZDS Ján Ducký. Foto: TASR/Ivan Majerský

Jána Duckého zastrelili 11. januára 1999 a pred ukrajinským súdom stále nestojí z tohto činu obžalovaný Oleg T. K.

Bratislava 11. januára (TASR) - Od vraždy exministra hospodárstva a exriaditeľa Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Jána Duckého uplynie v sobotu 11. januára 15 rokov.

Ani po 15 rokoch pred ukrajinským súdom stále nestojí z tohto činu obžalovaný Oleg T. K.

Oleg T. K. je už viac ako šesť rokov na Ukrajine a slovenská strana celý prípad postúpila a spisový materiál zaslala ukrajinským justičným orgánom pred približne troma rokmi. "Ministerstvu spravodlivosti SR bol 3. januára doručený list Generálnej prokuratúry (GP) Ukrajiny, ktorého obsahom je skutočnosť, že konanie stále prebieha, nebolo ukončené, o výsledku nás budú informovať," uviedla na otázku TASR hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR Alexandra Donevová. MS SR pôvodne listom zo začiatku novembra 2013 urgovalo GP Ukrajiny a žiadalo aktuálne informácie o stave konania s obžalovaným Olegom T. K. v kauze vraždy exministra.

Andrej Lehoťan
Foto: TASR
"Nie som s ním v kontakte a ani neviem kde sa nachádza," uviedol pre TASR slovenský právny zástupca Olega T. K. Andrej Lehoťan. Dodal však, že pokiaľ by sa ukrajinská strana rozhodla vrátiť vec naspäť na Slovensko, opätovne by ho zastupoval.

Ukrajinské orgány v júli minulého roka informovali slovenskú stranu, že konanie vo veci ešte nie je skončené. Išlo o korešpondenciu justičných orgánov Ukrajiny s MS SR, ktorá bola postúpená Okresnému súdu Bratislava I na vedomie do trestného spisu. Obsahom bola informácia, že "v súčasnosti prebieha trestné stíhanie Olega T. K. a čaká sa na konečné rozhodnutie". Uviedol to vtedy hovorca Krajského súdu v Bratislave (KS) Pavol Adamčiak. Okresný súd Bratislava I naposledy konal v tejto veci v roku 2010.

GP Ukrajiny prevzala koncom leta 2010 trestné konanie voči Olegovi T. K. Príslušné justičné orgány však slovenskú stranu nemuseli konkrétne informovať, pretože išlo a ide o vnútroštátne trestné konanie Ukrajiny.

OS Bratislava I začiatkom júla 2010 nechal úradne preložiť do ukrajinského jazyka potrebné listiny. Išlo o veľmi rozsiahly spisový materiál. MS SR predtým súhlasilo s podaním žiadosti o odovzdanie trestného konania vedeného na území SR proti Olegovi T. K. pre trestné činy vraždy a nedovoleného ozbrojovania. Okresný súd Bratislava I na začiatku októbra 2008 odročil na neurčito hlavné pojednávanie s obžalovaným Olegom T. K. Súd vtedy prerušil trestné stíhanie. Na návrh prokuratúry navrhoval konanie proti ujdenému, keďže Oleg T. K. sa na pojednávania nedostavoval a jeho slovenský právny zástupca Lehoťan bol s ním len v sporadickom telefonickom kontakte. Na splnenie tejto podmienky sa musela najskôr využiť možnosť postúpenia trestnej veci orgánom štátu, v ktorom je obžalovaný.

Olega T. K. začiatkom leta 2007 slovenská prokuratúra opäť obžalovala z vraždy Duckého. Zastreleného Duckého našli 11. januára 1999 vo vchode panelového domu na Bajzovej ulici č. 12 v Bratislave. Bol zastrelený štyrmi strelami z pištole kalibru 7,65 mm. Pred ukrajinským súdom stále nestojí z tohto činu obžalovaný Oleg T. K., je už viac ako šesť rokov na Ukrajine a slovenská strana celý prípad postúpila a spisový materiál zaslala ukrajinským justičným orgánom pred približne troma rokmi.



TASR prináša výberovú chronológiu tohto prípadu.

11. januára 1999 - Vo vchode panelového domu na Bajzovej ulici č. 12 v Bratislave našli mŕtvolu bývalého generálneho riaditeľa Slovenského plynárenského priemyslu, bývalého ministra hospodárstva a bývalého poslanca za Hnutia za demokratické Slovensko (HZDS) Jána Duckého. Podľa dostupných informácií bol Ducký zastrelený štyrmi strelami z pištole kalibru 7,65 mm.



15. januára 1999 - V Dome športu na Junáckej ulici v Bratislave sa uskutočnila posledná rozlúčka s exministrom vlády SR, bývalým poslancom zákonodarného zboru a členom HZDS Jánom Duckým.

28. mája 1999 - Vyšetrovateľ obzvlášť závažnej trestnej činnosti bratislavského Krajského úradu vyšetrovania Policajného zboru (PZ) začal trestne stíhať a zároveň vzniesol obvinenie pre trestný čin vraždy voči Ukrajincovi Olegovi T., narodenému 15. marca 1970 v Kyjeve. Oleg T. prezývaný v podsvetí Alex, mal Duckého zastreliť po dohode s neznámou osobou.

29. mája 2000 - Sudca vzal do vyšetrovacej väzby Olega T. Okrem Duckého vraždy ho stíhali i pre trestný čin brania rukojemníka, ktorého sa mal dopustiť v marci roku 1999. Krajský prokurátor v Nitre však jeho trestné stíhanie v októbri 2000 zastavil.

25. apríla 2001 - Senát Najvyššieho súdu (NS) SR na neverejnom zasadnutí zamietol sťažnosť prokurátorky proti rozhodnutiu Krajského súdu v Bratislave z 30. novembra 2000 a okamžite prepustil obžalovaného Olega T. z vyšetrovacej väzby na slobodu.

27. júna 2001 - Za možný podiel na vražde bývalého ministra priemyslu a niekdajšieho šéfa SPP Jána Duckého začali českí policajti vyšetrovať majiteľa vsetínskeho hokejového klubu HC Vsetín Romana Z.

7. decembra 2001 - Senát Najvyššieho súdu SR (NS) zrušil uznesenie o zastavení trestného stíhania Ukrajinca Olega T., prezývaného Alex a obnovil jeho stíhanie za vraždu Jána Duckého.

20. decembra 2001 - Podnikateľa a bývalého majiteľa vsetínskeho hokejového klubu Romana Z., ktorý bol podozrivý v súvislosti s vraždou bývalého ministra priemyslu Jána Duckého, po deviatich mesiacoch prepustili z väzby.

28. apríla 2003 - V kauze tzv. Duckého zmeniek predviedli z výkonu trestu pred senát Krajského súdu v Bratislave svedka Júliusa S. Svedok verejne vyhlásil, že vyšetrovanie prípadu Duckého zmeniek sa nedá oddeliť od vyšetrovania Duckého vraždy z januára 1999.

22. júla 2005 - Oleg T. oznámil, že chce kompenzáciu a odškodnenie od slovenských orgánov v dôsledku prieťahov v súdnom konaní a údajným krivým obvineniam z vraždy Jána Duckého v roku 1999.

9. júla 2007 - Vyšetrovateľ Úradu boja proti organizovanej kriminalite Prezídia PZ ukončil vyšetrovanie vo veci vraždy Jána Duckého návrhom na podanie obžaloby na obvineného 36-ročného Olega T. K. Ten sa predtým volal Oleg T., ale zmenil si priezvisko.

7. apríla 2008 - Na Okresnom súde Bratislava I sa začalo hlavné pojednávanie s Olegom T. K., obžalovaným z vraždy Jána Duckého. Ukrajinský občan sa na zasadnutie nedostavil, písomne sa ospravedlnil a súhlasil, aby sa konalo v jeho neprítomnosti. Proces však príslušná sudkyňa po pár minútach odročila.

4. júna 2008 - Okresný súd (OS) Bratislava I. odročil hlavné pojednávanie s obžalovaným Olegom T. K. v kauze vraždy Jána Duckého. Obžalovaný na súd znovu neprišiel a ani nezaslal súhlas s pojednávaním v jeho neprítomnosti.

1. októbra 2008 - Okresný súd (OS) Bratislava I. odročil na neurčito hlavné pojednávanie s obžalovaným Olegom T. K. v kauze vraždy bývalého predstaviteľa Slovenského plynárenského priemyslu a exministra za HZDS Jána Duckého. Dôvodom bolo, že dovtedy súd nezaevidoval písomný súhlas obžalovaného s konaním v neprítomnosti. Oleg T. K. sa na pojednávanie opätovne nedostavil.

22. júla 2009 - Ministerstvo spravodlivosti SR podalo na Generálnu prokuratúru Ukrajiny žiadosť o odovzdanie trestného konania vedeného na území SR proti Olegovi T. K. Rezort slovenskej justície pripojil aj potrebné dokumenty v ukrajinskom jazyku.

21. septembra 2009 - Ukrajinská justícia potvrdila, že sa zaoberá obvinením Olega T. K. v prípade vraždy Jána Duckého.

2. augusta 2010 - Generálna prokuratúra (GP) Ukrajiny informovala Ministerstvo spravodlivosti SR, že prevzala trestné konanie voči Olegovi Michajlovičovi T. K. v kauze vraždy Jána Duckého. Vo veci začalo konať už aj ukrajinské ministerstvo vnútra.