Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Ján Jurišta - kandidát na prezidenta SR

Ján Jurišta Foto: TASR/Martin Turanovič

TASR prináša profil Jána Jurištu.

Bratislava 2. marca (TASR) – Ján Jurišta je kandidátom Komunistickej strany Slovenska (KSS) na post prezidenta republiky.

TASR prináša profil Jána Jurištu.

Pochádza z Kysúc. Narodil sa 23. augusta 1944 vo Svrčinovci. Študoval španielčinu a slovenčinu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. Cez konkurz sa dostal do latinskoamerickej redakcie zahraničného vysielania Rádia Praha. Novinárske ostrohy získaval aj v Ekvádore.

Po zámene žurnalistickej kariéry za kariéru v diplomacii pôsobil Ján Jurišta v troch etapách spolu 16 rokov v Latinskej Amerike (Kuba, Brazília, Argentína). Za súčinnosť pri realizácii objednávok Československej socialistickej republiky (ČSSR) v Argentíne, kde sa postavili tri elektrárne, a za výsledky v politickej oblasti dostal štátne vyznamenanie Za vynikajúcu prácu.

Pred novembrom 1989 i po ňom pracoval aj na ministerstve zahraničných vecí v Prahe i Bratislave a vo vrcholových straníckych štruktúrach (Komunistická strana Československa - KSČ, Komunistická strana Slovenska - KSS, Strana demokratickej ľavice – SDĽ). Bol tiež krátkodobo zamestnaný vo viacerých súkromných firmách (Kúpele centrál Ymka, MK Group, Devín banka). Koncom 90. rokov 20. storočia sa vrátil do diplomacie.

V súčasnosti Ján Jurišta pôsobí na Fakulte managementu UK v Bratislave, kde vyučuje španielčinu a predmet Globálne procesy svetovej ekonomiky. Napísal viacero publikácií - Sto mesiacov po nežnej: Slovensko v závoze majetkového prevratu a medzinárodný kontext, Prehra víťazov, Zákulisie premien sveta.

Prvé kolo prezidentských volieb sa na Slovensku uskutoční v sobotu 15. marca. Pokiaľ v ňom ani jeden kandidát nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, v sobotu 29. marca sa uskutoční druhé kolo. V ňom sa stretnú dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola.

Oficiálnymi kandidátmi na prezidenta SR sú premiér Robert Fico (Smer-SD), manažér a filantrop Andrej Kiska, expredseda KDH Ján Čarnogurský, šéf klubu KDH Pavol Hrušovský (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS), Jozef Behýl, expolitik Milan Kňažko, nezaradený poslanec NR SR Radoslav Procházka, nominant SMK Gyula Bárdos, Milan Melník, kardiológ Viliam Fischer, Stanislav Martinčko, kandidát KSS Ján Jurišta, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko a poslankyňa NR SR Helena Mezenská z OĽaNO.