Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Parlament prekročil svoje právomoci, tvrdí Dubovcová

Jana Dubovcová Foto: TASR/Pavel Neubauer

Správu o činnosti verejného ochrancu práv za rok 2012 mali poslanci NR SR vziať na vedomie na piatkovej schôdzi parlamentu.

Bratislava 23. marca (TASR) - Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová je presvedčená, že Národná rada SR nie je oprávnená, aby nezobrala na vedomie správu o činnosti, ktorú predložila na zasadaní parlamentu. Reaguje tak na situáciu z piatka (22.3.), keď jej parlament vrátil správu na dopracovanie.

Dubovcová pripomína, že správa má informatívny charakter, NR SR ju nemusí schvaľovať. "Ak teda predložím správu, ktorú navyše Výbor NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny odporučil zobrať na vedomie, má tak urobiť aj plénum NR SR," uviedla pre TASR Dubovcová. Tým, že sa tak nestalo, NR SR podľa Dubovcovej prekročila svoje právomoci voči ombudsmanovi.

Dubovcová ďalej podotkla, že vzťah medzi NR SR a verejným ochrancom práv je jednoznačne upravený v Ústave SR a príslušnom zákone. "Z oboch vyplýva, že ombudsman má v prípade pochybností o činnosti orgánov verejnej správy konať. Správu o svojich zisteniach aj s návrhom opatrení raz ročne predkladá parlamentu," zdôraznila Dubovcová.

Dodala, že ak poslanci považujú za potrebné podrobnejšie sa zaoberať oblasťou ochrany ľudských práv a diskutovať o niektorých zisteniach verejného ochrancu práv, je tejto diskusii otvorená.

Správu o činnosti verejného ochrancu práv za rok 2012 mali poslanci NR SR vziať na vedomie na piatkovej schôdzi parlamentu. Namiesto toho ju však vrátili Jane Dubovcovej na dopracovanie. Stalo sa tak na základe návrhu poslankyne Viery Tomanovej (Smer-SD), ktorej sa zdala správa nedostačujúca. Tomanová dokonca na základe predloženej správy vyslovila pochybnosť, či má Dubovcová schopnosti, skúsenosti a morálne vlastnosti zastávať takúto funkciu.