Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

JANKOVSKÁ: Dohoda o zriaďovaní EPPO je úspechom nášho predsedníctva

Monika Jankovská, archívne foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Slovensko však malo tri podmienky: že sa nebude zasahovať do obsahu už dohodnutého textu, že list o zriadení EPPO podpíše 14 až 16 krajín EÚ a že financovanie úradu nebude na úkor národných rozpočtov.

Brusel/Bratislava 28. marca (TASR) - Dvanásť členských krajín EÚ, vrátane Slovenska, dnes v Bruseli súhlasilo so zapojením sa do mechanizmu posilnenej spolupráce ohľadom zriadenia Úradu európskeho prokurátora (EPPO), ktorý bude mať pod drobnohľadom správne míňanie európskych finančných zdrojov. Ďalšie krajiny Únie sa pričlenia už v najbližších dňoch. Pre TASR to uviedla štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti SR Monika Jankovská v rámci zasadnutia Rady EÚ pre vnútorné veci a spravodlivosť v Bruseli.

Jankovská pripomenula, že Rada ministrov sa dnes zaoberala viacerými témami, akými sú spolupráca v boji proti počítačovej kriminalite, reakcie na návrat európskych bojovníkov zo zahraničia, financovanie terorizmu či ochrana oznamovateľov trestnej činnosti. Za kľúčové však považuje diskusie o zriadení európskej prokuratúry.

"Považujem to za obrovský úspech slovenského predsedníctva v Rade EÚ, pretože to bola naša priorita v oblasti trestného práva," zdôraznila Jankovská. Dodala, že text, ktorý sa finalizoval, a list, ktorý dnes viacerí ministri avizovali, že podpíšu, vypracovalo práve slovenské predsedníctvo.

Jankovská eurokomisárke pre spravodlivosť, ochranu spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věre Jourovej oznámila, že ako prvá podpísala tento list už v pondelok ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská.

Slovensko však malo tri podmienky, ktorým dnešné diskusie v Bruseli neprotirečili: že sa nebude zasahovať do obsahu už dohodnutého textu (úpravy len pri pristúpení ďalších krajín), že list o zriadení EPPO podpíše 14 až 16 krajín Únie a že financovanie tohto úradu nebude na úkor národných rozpočtov.

Jankovská spresnila, že komisárka Jourová potvrdila, že európska prokuratúra bude financovaná z "európskych peňazí", a dodala, že po dnešnom dni platí, že 12 krajín chce ísť do posilnenej spolupráce pre zriadenie EPPO: Bulharsko, Česká republika, Fínsko, Francúzsko, Litva, Luxembursko, Nemecko, Portugalsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a Španielsko. Do konca týždňa sa chcú pridať Belgicko, Grécko, Lotyšsko a Rakúsko a neskôr aj Estónsko.

Záujem o účasť na EPPO zatiaľ neprejavili Cyprus, Chorvátsko a Taliansko, kým v úvodnej fáze do tohto projektu nechce ísť napríklad Holandsko, Malta, Maďarsko, Poľsko a Švédsko.

"Cieľom je, aby bol tento úrad zriadený. Nevie sa presne, kde bude mať sídlo, možno Brusel alebo Luxemburg, ale určite by sme uvítali aj Bratislavu, keďže to bol úspech slovenského predsedníctva," opísala situáciu Jankovská. Priznala, že o sídle EPPO je naozaj predčasné hovoriť, ale pre SR je to výzva a boli by sme schopní ísť do tejto súťaže.

Jankovská tiež upozornila, že v nasledovnej fáze sa bude rokovať už o konkrétnych veciach, napríklad aj o tom, koľko prokurátorov sa u nás a v iných krajinách so záujmom o EPPO bude špecializovať na trestné činy súvisiace s financiami EÚ.