Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Na budúci týždeň príde na Slovensko konečne jar

Foto: TASR - Henrich Mišovič

Podľa klimatológov Pavla Faška a Mareka Šveca bol tohtoročný začiatok jari netypický.

Bratislava 6. apríla (TASR) - Po mimoriadne chladnom závere marca a začiatku apríla sa ľudia podľa meteorológov môžu tešiť na typicky jarné teploty.

"Očakávame, že v nížinách bude od polovice budúceho týždňa maximálna denná teplota okolo 15 stupňov Celzia a v severných okresoch približne desať stupňov. Počasie v nasledujúcom týždni bude zväčša premenlivé a v niektorých dňoch sa vyskytne aj dážď," povedal Pavol Beránek, meteorológ zo Slovenského hydrometeorologického ústavu.

Podľa klimatológov Pavla Faška a Mareka Šveca bol tohtoročný začiatok jari netypický. Posledná marcová dekáda bola v roku 2013 podľa radu teploty vzduchu v Hurbanove druhá najchladnejšia od roku 1901.

"Ešte chladnejšie bolo v poslednej dekáde marca v Hurbanove v roku 1944, keď tam priemerná teplota vzduchu v tomto období dosiahla plus 0,8 stupňa Celzia, kým teraz to bolo plus 1,1 stupňa," napísali klimatológovia vo svojej správe. Podobne studené začiatky jari boli na tejto meteorologickej stanici aj na konci 19. storočia.