Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Jarjabek: Zákon o politických stranách si zrejme vyžiadala táto doba

Dušan Jarjabek, archívne foto. Foto: TASR - Andrej Galica

Za nestabilitou spoločnosti vidí Jarjabek tzv. neštandardné strany, čo je možné vnímať aj na Slovensku. Je totiž presvedčený, že spoľahnúť sa dá len na štandardné politické strany.

Bratislava 4. februára (TASR) – Nový návrh o politických stranách si zrejme vyžiadala táto doba. Takto to vníma poslanec Smer-SD Dušan Jarjabek, ktorý to uviedol v nedeľnej diskusnej relácii V politike na TA3.

"A tá doba si to vyžiadala z toho dôvodu, že stabilita spoločnosti je taká, aká je. To znamená, veľmi pokrivkáva," tvrdí Jarjabek. Za nestabilitou spoločnosti vidí tzv. neštandardné strany, čo je možné vnímať aj na Slovensku. Je totiž presvedčený, že spoľahnúť sa dá len na štandardné politické strany. "Že predseda strany vie, čo robí predseda klubu a predseda klubu alebo klub vie aspoň trošku garantovať to, čo robí predseda," priblížil Jarjabek.

Práve to má byť podľa neho dôvodom na zmenu platných pravidiel, a teda ak je to možné, spraviť z neštandardných strán aspoň trocha štandardné strany. Napríklad aj preto, aby mali politické strany príslušníkov zodpovedných za danú stranu. Prípadne, aby mali svoje štruktúry na to, aby mohli fungovať. "A to sú práve tie štandardné strany, ktoré vám zariadia to, že keď sa na niečom dohodnete s predsedom, tak to platí," doplnil Jarjabek.

Opozičné SaS vníma diskusiu v prvom rade o slobode. Podľa poslanca Martina Klusa by sa mala každá strana slobodne rozhodnúť, aký chce mať systém členstva, vnútorné štruktúry, či to, koľko členov je pre ňu optimálny počet. "Mentorovať to zo strany súčasných vládnych strán považujeme za nesprávne a nevhodné," zdôraznil Klus. Pozornosť pritom upriamuje na súčasný trend v mnohých európskych krajinách, kde sú štandardné strany na ústupe. "Tiež hovorím, že to nie je v prospech politického systému, ale je takáto doba a my sme nositeľmi tej doby," doplnil Klus.

Podobne to vníma aj predseda poslaneckého klubu OĽaNO Richard Vašečka. "Nezdá sa vám to arogantné, aby Smer alebo SNS by malo rozhodovať v demokratickej spoločnosti o vnútorných záležitostiach OĽaNO, ktoré prebiehajú úplne striktne podľa zákona?" pýta sa Vašečka. Má skôr dojem, ako by niektorým politickým stranám dochádzal dych a v aktuálnych podmienkach nezvládajú viesť férovú politickú súťaž. Za vtip pritom považuje, že zárukou stability majú byť strany ako Smer či SNS, a tým, že OĽaNO nie je, je spoločnosť nestabilná a vzniká extrémizmus. "Predložte to (návrh) do parlamentu, otvorme diskusiu, už rok o tom hovoríte. Bude prvé čítanie, druhé čítanie, my sa k tomu vyjadríme," vyzval Vašečka SNS s tým, že verí vo vecnú diskusiu.

Predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák oponuje, že zákonom nikto nikomu nič neprikazuje. Iba majú napríklad pocit, že niektoré politické strany neumožňujú byť ich členom každému, kto by o to mal záujem.