Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Na viacerých miestach Slovenska dnes bolo jarné upratovanie

Ilustračné foto Foto: TASR

Do čistenia lesov vo svojom okolí sa zapojili dobrovoľníci po celom Slovensku.

Bratislava 23. marca (TASR) - V rámci komunitného projektu Život sa konala dnes akcia Lesy bez odpadkov. Do čistenia lesov vo svojom okolí sa zapojili dobrovoľníci po celom Slovensku.

Účastníci akcie sa so svojimi aktivitami oboznamovali prostredníctvom sociálnej siete, kde pripájali miesta, na ktorých budú malé skupiny čistiť les. Medzi lokalitami sa spomínali napríklad lesy okolo Svätého Jura, les pri Bikoši pri Prešove, južný les v Hlohovci, ale aj čistenie lesoparku pri hrade v Starej Ľubovni či Jarné čistenie Trnavy a zbieranie odpadkov v chránenej lokalite Kamenný mlyn.

V rámci Bratislavy sa dobrovoľníci vydali do Líščieho údolia, Horského parku, ale aj lesa za Záhorskou Bystricou. "V priebehu štyroch hodín sme čistili les od kameňolomu, smerom na poľovnícku strelnicu," priblížil TASR organizátor akcie Miroslav Marciš. "Podarilo sa nám vyzbierať desať plných vriec najmä plastov, stavebného a komunálneho odpadu," dodal Marciš.

Projekt "Život" je spoločný komunitný projekt spájajúci neformálnu skupinu ľudí, ktorí uprednostňujú prirodzený životný štýl v súlade s prírodou.

Upratovalo sa aj v Trnave a Šoporni

Trnava/Šoporňa 23. marca (TASR) – Na už siedmom ročníku jarného čistenia Trnavy sa dnes zišla na výzvu občianskeho združenia Trnavská alternatíva v rekreačnej zóne Kamenný mlyn takmer stovka dobrovoľníkov. Odpad po zime zbierali do plastových vriec z okolia potoka Parná, pri splave, v okolí reštaurácie a na ďalších miestach.

"Za dve hodiny od začiatku akcie už bolo naplnených dvesto 120-litrových vriec, ktoré sa priebežne odvážali," povedal pre TASR iniciátor aktivity Matej Lančarič. Dodal, že účasť na čistení Kamenného mlyna sa každoročne zvyšuje, vlani prišlo okolo sedem desiatok Trnavčanov. "Teraz sa zapojili aj občianske združenia, medzi nimi Trnavskí bíli medvedi, naši otužilci. Prišli partie mladých ľudí, aj rodiny s deťmi, výnimkou neboli ani staršie vekové kategórie. V porovnaní s predchádzajúcim rokom konštatujeme, že objem odpadu sa znížil, čo nás veľmi teší. Vlani sme odtiaľto odviezli takmer štyri tony smetia," dodal Lančarič.

Novou ekologickou občianskou iniciatívou bolo v Trnave dopoludňajšie čistenie časti sídliska Družba, ktoré zorganizovalo občianske združenie Za lepšiu Trnavu. Zamerali sa na medziblokové priestory obytnej štvrte, do akcie sa zapojili aj členovia združenia futbalových fanúšikov Bílí andeli.

Aj v Šoporni pri Seredi dnes venovali niektorí obyvatelia svoj čas upratovaniu verejných priestranstiev. Vybrali si breh Kráľovskej priehrady, ktorá je súčasťou vodného diela Kráľová a je v susedstve obce. Nadšenci vodných športov, dobrovoľní hasiči i ďalší občania zbierali do vriec neporiadok po rybároch, "tiežturistoch" i naplaveniny, aby sa v lokalite mohla čoskoro začať nová sezóna.

"Naša obecná multikára sa niekoľkokrát otočila, odpad vozila do nášho zberného dvora,"
povedal pre TASR starosta Šoporne Milan Vlček. Veľkorozmerný odpad odvezú začiatkom týždňa pracovníci Povodia Váhu, a.s. Podľa Vlčeka je upratovanie brehu priehrady pravidelnou akciou Šoporňanov, neskôr, keď bude priaznivejšie počasie, prídu na brigádu aj deti z miestnej školy.