Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

J. PAŠKA: SNS protestuje proti návrhu EK na prideľovanie utečencov

Jaroslav Paška, archívne foto Foto: TASR/Branislav Račko

Pri určení kvót relokácie 40.000 migrantov sa podľa neho Európska komisia opiera o mechanizmus núdzovej reakcie podľa článku 78 odseku 3 Zmluvy o fungovaní EÚ.

Bratislava 28. mája (TASR) - Slovenská národná strana (SNS) protestuje proti plánu Európskej komisie (EK) na prerozdeľovanie utečencov v štátoch Európskej únie. "Nenechajme sa klamať, tých 1104 utečencov, teda 471 z Talianska, 314 z Grécka a ďalších 319 z Turecka a Jordánska, je len začiatok, po nich nám Brusel bude kontinuálne posielať ďalšie tisíce, tak ako sa budú do EÚ hrnúť," vyhlásil prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška."Návrh Európskej komisie na prideľovanie utečencov je dôkazom ťažkej deviácie myslenia bruselských byrokratov. Poskytovanie pomoci je v civilizovanej spoločnosti totiž založené na dobrovoľnosti," tvrdí. "Darca sa dobrovoľne vzdáva časti svojho majetku, vlastníctva, aby tým pomohol tomu, komu on chce pomôcť. Úvaha aj rozhodovanie o spôsobe či rozsahu poskytovanej pomoci je v plnej právomoci darcu," dodáva Paška. 

"Preto nám žiaden europoslanec, úradník z Bruselu, monsieur Juncker či Frau Merkel nemajú čo nariaďovať, či a akým spôsobom sa my zapojíme do riešenia problémov, ktoré sú zjavným dôsledkom vojnových dobrodružstiev a drancovania rozvojového sveta istými krajinami 'bohatého západu'," vyhlásil podpredseda SNS.

Administratívna konštrukcia mechanizmu prerozdeľovania imigrantov, o ktorú sa Európska komisia opiera, je podľa neho následkom "lajdáctva, ľahostajnosti a nekompetentnosti zástupcov vlády a europoslancov, ktorí v roku 2013 bezvýhradne podporovali posilňovanie azylových kompetencií Bruselu na úkor členských štátov." Británia, Írsko a Dánsko si podľa Pašku, naopak, v zmysle zmlúv o fungovaní únie uplatnili výhradu voči takýmto postupom, a preto dnes nemusia prijať žiadnych imigrantov.

"Zľahčovanie problému ministrom vnútra, že nie sme cieľovou krajinou a ak aj prijmeme nejakých imigrantov, tak tí rýchlo odídu do bohatších krajín, je lžou. Mechanizmus relokácie azylantov neumožňuje ďalší presun migranta. Bude musieť ostať žiť u nás, na území iného štátu sa bude môcť zdržiavať maximálne tri mesiace," tvrdí Paška.

Pri určení kvót relokácie 40.000 migrantov sa podľa neho Európska komisia opiera o mechanizmus núdzovej reakcie podľa článku 78 odseku 3 Zmluvy o fungovaní EÚ. Ten však podľa Pašku hovorí o akútnej a dočasnej pomoci, nie o prevzatí trvalého bremena. "Preto uvedený článok nemôžeme akceptovať ako právny základ komisiou vynucovaného riešenia," konštatuje.

"Ani odvolávanie sa na vzájomnú solidaritu však už neobstojí. Veď len prednedávnom predviedli staré členské štáty ukážku ich solidarity voči nám pri riešení chudoby našich východoeurópskych Rómov. Tých okamžite deportovali z Francúzska, Belgicka, Holandska, aj Veľkej Británie späť do krajín pôvodu, keď k nim pricestovali a chceli sa tam usadiť," pripomína Paška.

SNS podľa neho dôrazne a opakovane odmieta akékoľvek umiestňovanie ekonomických migrantov inštitútmi Európskej únie a vládou SR na Slovensku.