Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

VIDEO: Minister kultúry skontroloval obnovu Jasenovského hradu

Na snímke minister kultúry SR Marek Maďarič sa zúčastnil na kontrolnom dni na Jasenovskom hrade v okrese Humenné, kde sa realizuje projekt obnovy hradných ruín. Jasenov, 21. septembra 2017. Foto: TASR - Roman Hanc

Od roku 2011 ministerstvo kultúry na tento projekt vynaložilo doteraz vyše 4 milióny eur, v tomto roku to bolo okolo 800.000 eur.

Jasenov 21. septembra (TASR) – Minister kultúry SR Marek Maďarič sa dnes zúčastnil na kontrolnom dni na Jasenovskom hrade v okrese Humenné, kde sa realizuje projekt obnovy hradných ruín. Hrad bol v minulosti známy tým, že sa na ňom razili falošné mince, minister si dnes jednu z novodobých pamätných mincí vlastnoručne vyrazil. Maďarič vyjadril spokojnosť s postupom prác na Jasenovskom hrade, ktorý sa dvíha z ruín aj vďaka štátnej dotácii z rezortu kultúry a refundácii miezd nezamestnaných, ktorí tu našli sezónnu prácu.

„Považujeme tento projekt za úspešný, preto sme ho už v roku 2014 predĺžili do roku 2017 a takisto ho v tomto roku predĺžime na ďalšie tri roky. Tento projekt je zmysluplný nielen v obnove záchrany tých ruín, ale aj v tom, že sa vytvárajú pracovné miesta pre dlhodobo nezamestnaných. Ak v roku 2011 sa začínalo a boli dvaja žiadatelia, tak tento rok je už 39 žiadateľov. My sme dokonca rozšírili tú možnosť nielen na hradné ruiny, ale aj na historické parky. A tento rok napríklad bolo vytvorených vyše 600 takýchto sezónnych miest pre dlhodobo nezamestnaných, ktorí pracujú nielen na záchrane týchto Jasenovských, ale aj iných hradných ruín,“ povedal minister.



Maďarič zhrnul, že od roku 2011 ministerstvo kultúry na tento projekt vynaložilo doteraz vyše 4 milióny eur, v tomto roku to bolo okolo 800.000 eur.

Starostka obce Lucia Sukeľová informovala, že pri zrode myšlienky obnovy hradu stáli členovia Združenia na záchranu Jasenovského hradu na čele s Alexandrom Daňom a posledných šesť rokov prebieha obnova hradu s pomocou štátu. Za toto obdobie dostali od ministerstva kultúry 105.200 eur a ďalšie financie získali na dočasné zamestnanie ľudí z radov nezamestnaných prostredníctvom Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

„Celá táto obnova sa začala v roku 2011, keď bolo založené Združenie na záchranu Jasenovského hradu. A v týchto rokoch 2009, 2010, 2011 boli prvé práce zamerané na obnovu exteriéru, čiže čistenie od náletových drevín. Až v tom roku 2012 to bol prvý rok, kedy prebiehal projekt s ministerstvom kultúry na záchranu tejto národnej kultúrnej pamiatky. A od roku 2012 je to už šiesty rok. Štandardne sme mali po 20 ľudí a v tomto roku máme 30 ľudí po prvý raz," uviedla Sukeľová. V tomto roku dostali z ústredia práce na zamestnancov 130.000 eur a z rezortu kultúry 18.000 eur.



Súčasťou prác bolo vypracovanie statického passportu, archeologický výskum a zameranie jednotlivých častí hradu. Na základe toho sa nastavoval harmonogram prác v úzkej spolupráci s krajským pamiatkovým úradom. Postupne sa spevňovali časti ruín, ktoré boli staticky najlabilnejšie. Zámerom bolo spevniť vonkajšie opevnenie, aby sa uzavrel objekt hradu. V budúcnosti tu chcú zriadiť informačné centrum a obnoviť kaplnku, kde by sa mohli robiť sobáše.

Presný rok vzniku hradu nie je známy, bolo to v období tatárskych vpádov, uviedol Daňo. K známym vlastníkom hradu patril rod Drugethovcov. Posledným vlastníkom hradu bol rod Andrássyovcov. Časom došlo k jeho devastácii.