Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Jaskyňa Driny je jedinečná výskytom 11 druhov netopierov

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Milan Kapusta

Aby neboli netopiere rušené, je jaskyňa z ochranárskych dôvodov päť mesiacov v roku zatvorená.

Bratislava 22. júla (TASR) – Jediná jaskyňa na západnom Slovensku má trasu dlhú len 410 metrov, ale návštevník v nej môže ľahko zablúdiť. Jaskyňa Driny v Smolenickom krase láka na spleť chodieb, unikátnu kvapľovú výzdobu v úzkych puklinách a "zubaté" sintrové záclony nazývané aj slonie uši. Tie sa nikde inde na Slovensku nevyskytujú v takom množstve.

"Jaskyňa je dôležitým zimoviskom až 11 druhov netopierov, najmä podkovára malého, ktoré vytvárajú na stropoch jaskynných priestorov veľké zimujúce kolónie. Aby neboli netopiere rušené, je jaskyňa z ochranárskych dôvodov päť mesiacov v roku zatvorená," povedal pre TASR riaditeľ Správy slovenských jaskýň (SSJ) Ján Zuskin. Počas tohto obdobia sledujú ich správanie. V jaskyni Driny pozorujú na vedecké účely aj tektonické pohyby a klimatické procesy počas celého roka.

Jaskyňa prešla od svojho sprístupnenia verejnosti v roku 1935 mnohými rekonštrukciami pod správou rôznych organizácií. Tie sa týkali elektrického osvetlenia, polozhnitých drevených schodov či úprav prehliadkovej trasy narušenej trhlinami. "Napriek tomu je jaskyňa Driny sprístupnená pomerne citlivo, bez výraznejších poškodení, čo, žiaľ, nemôžeme povedať o všetkých sprístupnených jaskyniach. Aj výskyt netopierov v jaskyni nasvedčuje, že sprístupnenie nemá negatívny vplyv ani na túto zložku jaskyne," uviedol Zuskin.

Do budúcnosti plánujú výrazné zlepšenia, ktoré tiež zvýšia komfort návštevníkov. V rámci programu INTERREG SK-HU je podaný projekt na obnovu areálu aj vybavenia samotnej jaskyne. "Projekt obsahuje vybudovanie novej prevádzkovej budovy jaskyne vrátane toaliet pre verejnosť, prerážku nového vchodu pre umožnenie plynulej prevádzky v podzemí, dodanie nových nerezových zábradlí a moderných svietidiel vhodných do vlhkých jaskynných priestorov, znižujúcich tvorbu lampovej flóry, ďalej úpravu terasy pred jaskyňou a vstupného priestoru," dodal Zuskin.