Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Jasné nie Smeru povedali z opozície v SaS a OĽaNO-NOVA

Na snímke Igor Matovič a Robert Fico Foto: TASR/Andrej Galica, Pavel Neubauer

Sieť, KDH a Most - Híd sa k výzve SaS a OĽaNO-NOVA nepripájajú.

Bratislava 2. októbra (TASR) – Jasné "nie" vláde so Smerom-SD nateraz povedala iba SaS a koalícia OĽaNO-NOVA. Obe volajú po takomto jednoznačnom vyhlásení pravicových strán. Strany KDH, Most-Híd a #Sieť hovoria o nespolupráci so Smerom-SD po svojom.

SaS výzvu zopakovala pred pár dnami. KDH na ňu reagovať nechce, považuje ju za nekorektnú od strany, ktorá povalila "prvú nekomunistickú vládu od roku '89" a umožnila Smeru-SD návrat k moci. KDH zdôrazňuje, že zámerom hnutia je byť súčasťou alternatívy voči Smeru-SD. "Hnutie si stojí za názorom, že Smer nechceme dopĺňať, ale byť súčasťou alternatívy. Naša odpoveď a ponuka občanom a politickým partnerom sa nazýva KDH+," uviedla hovorkyňa KDH Nataša Žembová.

Podobne reaguje aj Most-Híd. "Jednoznačným cieľom strany Most-Híd je vymeniť vládu. Na základe programov a hodnotových a politických kritérií. Fungujúcu alternatívu k súčasnej vláde vidíme naďalej v spolupráci troch relevantných strán Most-Híd, #Sieť a KDH," zdôraznil hovorca strany Matej Kováč. Bugárovci pripomínajú, že o tom, či tieto tri strany získajú dostatočnú podporu na výmenu vlády, rozhodnú voliči. "Robíme všetko pre to, aby sa to tak stalo, preto si dnes inú možnosť nepripúšťame a ani o iných možnostiach nebudeme špekulovať," doplnil Kováč.

"#Sieť a Smer sa vzájomne vnímajú ako hlavní súperi a žiadne mediálne hry menších strán na tom nič nezmenia," vyhlásila hovorkyňa #Siete Karolína Ducká. Červené aj zelené karty podľa jej slov rozdajú ľudia vo voľbách. "My si budeme pýtať čo najsilnejšiu príležitosť na reálnu zmenu pomerov v prospech tej pracovitej väčšiny, ktorá Slovensko drží nad vodou," doplnila. #Sieť pripomína, že ľuďom ponúka fungujúci štát s dobrými službami, plnohodnotné presadenie osobnej zodpovednosti každého politika a úradníka za svoj výkon a výraznú pozornosť potrebám jednotlivých regiónov.

OĽaNO a NOVA dlhodobo vyhlasujú, že so Smerom-SD nepôjdu v akejkoľvek podobe. "Hry á la #Sieť a Most-Híd v duchu 'vo vláde s Ficom sedieť nebudeme', t. j. s inými zo Smeru áno, hrať určite nebudeme. Je to náš verejný prísľub a určite ho nezmeníme," zdôraznil líder OĽaNO Igor Matovič. Gábor Grendel potvrdil, že aj NOVA odmieta spoluprácu so Smerom-SD. Pripomenul, že po verejnom vyhlásení pravicových strán, v ktorom by odmietli spoluprácu so Smerom-SD, volá hnutie už od júna.

SaS tiež vyhlásila, že so Smerom-SD spolupracovať odmieta. Pripomína, že v zásadných veciach neotáča. Zároveň zdôrazňuje, že chce byť súčasťou reformnej vlády, ktorá zlepší životnú úroveň ľudí na Slovensku. K tomu ponúka svoj program.