Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Jašter od sýkoriek pôjde do väzenia na osem rokov

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici sa začal proces s medzinárodne hľadaným Róbertom Lališom, označovaným za šéfa gangu sýkorovcov, ako aj s ďalšími obžalovanými, ktorí čelia obžalobe z viacerých starých vrážd a zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Na snímke obžalovaní s advokátmi v pojednávacej miestnosti. Vpravo v šedom obžalovaný Ivan C. prezývaný Vincko a v prúžkovanom modrom vľavo obžalovaný Martin K. Banská Bystrica, 20. januára 2015. Foto: TASR - Dušan Hein

Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku dnes schválil dohodu o vine a treste, ktorú Michal Blažíček zo skupiny sýkorovcov uzavrel s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry.

Bratislava 2. februára (TASR) - Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku dnes schválil dohodu o vine a treste, ktorú Michal Blažíček zo skupiny sýkorovcov uzavrel s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry.

Jašter sa priznal k drogovej trestnej činnosti, ktorú páchal v období od roku 2009 do januára 2013, aj k poisťovaciemu podvodu z októbra 2009. Dostal trest osem rokov vo väznici so stredným stupňom stráženia a trest prepadnutia majetku. Píše dnes portál Aktuálne.sk.

Zisky z drogovej trestnej činnosti odovzdával najvrchnejšiemu šéfovi sýkorovcov Róbertovi L. alias Kýblovi, ktorý je obvinený a obžalovaný z viacerých vrážd a je stále na úteku. V minulosti Jašter čelil aj obžalobe v kauze vraždy študenta Daniela Tupého z novembra 2005, súd ho však v júni 2009 oslobodil.

"Raz sme riešili dílera s prezývkou Jašter. Bol ako zajac, raz u piťovcov a raz u sýkoriek. Za ochranu platil 20.000 korún (660 eur) nám a rovnako aj piťovcom," povedal o Blažíčkovi Juraj Bílik alias Čapatý od sýkorovcov. Slúžil obávanému najvrchnejšiemu sýkorovskému bossovi Róbertovi Lališovi s prezývkou Kýbel. Jašter napokon zakotvil u sýkoriek. Bol v každodennom kontakte s jedným zo sýkorovských námestníkov Františkom B.

Michal Blažíček sa staral o kasíno v bývalom hoteli Junior v bratislavskom Ružinove, ktorého sa zmocnili sýkorovci po smrti bratov Eduarda a Róberta Diničovcov. Jašter podnikal aj spolu so sýkorovcom Rolandom Zdichavským, ktorý je už právoplatne odsúdený za členstvo v zločineckej skupine, podvod a vydieranie na 22 rokov. Súd Zdichavskému uložil aj trest prepadnutia majetku, a teda aj obchodného podielu vo firme, ktorú má s Blažíčkom.

Policajti v januári 2013 rozbili drogový gang pôsobiaci v Bratislave. Trestná činnosť partie mala podľa nich spočívať vo výrobe a predaji marihuany, pervitínu a kokaínu. Vodcom skupiny bol Jašter. Sudca ho vzal do väzby. Píše ďalej portál Aktuálne.sk.