Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Javorčík: Dvanásť rokov v EÚ je pre nás úspešný príbeh

Na snímke Vedúci Stáleho zastúpenia SR pri EÚ Peter Javorčík Foto: TASR/Martin Baumann

Veľvyslanec SR pri EÚ pripomenul, že vstup desiatich nových krajín z regiónu strednej a východnej Európy bol z hľadiska rozširovania historický.

Brusel 2. mája (TASR) - Pred 12 rokmi, 1. mája 2004 desať európskych krajín vrátane Slovenska vstúpilo do Európskej únie. Je stále dôležité pripomínať si, aké úspechy rozširovanie únie prináša, domnieva sa vedúci Stáleho zastúpenia SR pri EÚ Peter Javorčík.

Veľvyslanec SR pri EÚ pre TASR pripomenul, že vstup desiatich nových krajín z regiónu strednej a východnej Európy bol z hľadiska rozširovania historický tak pre samotnú úniu, ako aj pre krajiny, ktoré do únie vstúpili.

"Domnievam sa aj po tých 12 rokoch, že to bol veľmi úspešný projekt, ktorý priniesol stabilitu pre značnú časť Európy,"
povedal Javorčík.

Po rozšírení z mája 2004 a o tri neskôr po vstupe Bulharska a Rumunska, sa EÚ "rozrástla" o takmer 100 miliónov obyvateľov, čo prinieslo obom stranám nové možnosti z hľadiska obchodu a aj z pohľadu celkového ekonomického rozvoja EÚ.

Podľa Javorčíka pre samotné Slovensko vstup do únie je "projekt, ktorý na mnohé desaťročia zadefinuje náš ďalší rozvoj".

"Je to úspešný príbeh, naše členstvo v EÚ, a to aj napriek tomu, že posledné roky je únia vystavená rôznym krízam a výzvam. Naše miesto je v EÚ a tieto výzvy musíme spoločne riešiť ako dvadsaťosmička," zhodnotil situáciu Javorčík.

Veľvyslanec SR pri EÚ pri tejto príležitosti vyjadril nádej, že z dlhodobého hľadiska únia nezostane pri čísle 28, pretože rozširovanie má svoje jasné a dôležité miesto v politike EÚ.

"Verím, že keď budeme oslavovať 20 rokov vstupu našej krajiny a našich susedov do EÚ, tak únia bude živým a dobrým projektom, ktorý bude atraktívny aj pre ďalšie krajiny a budeme mať to číslo vyššie ako dnešná dvadsaťosmička,"
uviedol Javorčík.