Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Odvolaní členovia Súdnej rady podajú sťažnosť na Ústavný súd

Na snímke budova Ústavného súdu Slovenskej republiky, archívne foto Foto: TASR František Iván

Vláda vo štvrtok odvolala okrem Javorčíkovej a Bradáča z pozície členky Súdnej rady SR aj Evu Mišíkovú.

Bratislava 3. novembra (TASR) - Bývalí členovia Súdnej rady SR Katarína Javorčíková a Ľudovít Bradáč podajú voči spôsobu ich odvolania sťažnosť na Ústavný súd (ÚS) SR. Vláda SR rozhodla o ich odvolaní z funkcie členov Súdnej rady SR na štvrtkovom (2. 11.) rokovaní.



"V záujme ochrany nezávislosti súdnej rady ako ústavného orgánu sudcovskej legitimity a tým aj nezávislosti súdnej moci podáme voči spôsobu nášho odvolania sťažnosť na Ústavný súd Slovenskej republiky," uviedli vo svojom tlačovom vyhlásení. Rozhodnutia o odvolaní považujú za svojvoľné, ktoré im bránia vo výkone verejnej funkcie.

Vláda vo štvrtok odvolala okrem Javorčíkovej a Bradáča z pozície členky Súdnej rady SR aj Evu Mišíkovú. Nahradia ich Ľudmila Joanidisová, Martin Bezák a Magdaléna Hromcová.

Súdna rada SR je ústavný orgán tvorený 18 členmi, vrátane predsedu a podpredsedu. Jedného člena volia sudcovia Najvyššieho súdu SR a Najvyššieho správneho súdu SR. Osem členov z radov sudcov volia sudcovia ostatných súdov. Po troch členoch dodávajú Národná rada (NR) SR, prezident SR a vláda SR.